Karl Luis (Reuters)
Karl Luis (Reuters)

Legendarni Karl Luis grmi posle debakla: Sramota, naša štafeta izgleda gore od srednjoškolske

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.08.21. | 09:29

"Sistem promena je pogrešan, sportisti trče pogrešnim nogama"

Amerikanci od 2000. godine čekaju olimpijsku zlatnu medalju od štafete u trci 4x100 metara. A čekaće je još najmanje do Pariza 2024. godine. Jer, njihov kvartet u sastavu Trejvon Bromel, Fred Kerli, Roni Bejker i Krejvon Gilespi ne samo da nije uspeo da istrči do podijuma u Tokiju, nego se "sapleo" u kvalifikacijama i nije obezbedio finale. Bio je tek šesti u svojoj kvalifikacionoj grupi, pa iako je imao osmo vreme ukupno (po tri najbolje ekipe iz svake grupe su se plasirale direktno i dve po vremenu) finale će gledati na TV ekranima.

Ovakav epilog izazvao je gnev u SAD, a jedan od najlgasnijih i najdirektnijih bio je ni manje ni više nego legenedarni Karl Luis.

Izabrane vesti

"Ekipa SAD je učinila sve pogrešno u muškoj štafeti. Sistem promena je pogrešan, sportisti trče pogrešnim nogama i bilo je jasno da nema liderstva. Bila je to potpuna sramota i potpuno neprihvatljivo da američki tim izgleda gore od klinaca sa AAU (takmičenje mlađih kategorija u SAD", osuo je na tviteru paljbu Luis, vlasnik devet olimpijskih zlata (i jedne bronze) i jedan od najčuvenijih skakača u dalj i sprintera u istoriji koji je bio dva puta član šampionskih štafeta - u Los Anđelesu 1984. i Barseloni 1992.

Sigurno bi Amerikance poveo i do trećeg zlata u ovoj disciplini da u kvalifikacijama u Seulu 1988, prilikom poslednjeg preuzimanja štafete, tadašnji svetski rekorder Kelvin Smit i rezerva Li Meknil nisu napravili grešku. Zapravo, Meknil je krenuo ranije pa mu Smit nije predao palicu u 20 metara dugom prostoru predviđenom za to, zbog čega su Amerikanci naknadno diskvalifikovani.


tagovi

atletikaKarl Luistokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara