Foto: Reuters
Foto: Reuters

Padali olimpijski rekordi kod kuglaša, Sinančević na kraju sedmi

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.08.21. | 05:20

Naš atletičar je najbolje bacanje imao u prvoj seriji – 20.89, posle toga imao čak četiri neuspešna pokušaja

(od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Tokija)

Sjajnu predstavu odigrali su najbolji svetski bacači kugle na Olimpijskom stadionu u Tokiju. Naš predstavnik Armin Sinančević verovatno neće biti zadovoljan zbog sedme pozicije koju je zauzeo na debitantskom učešću na OI sa hitcem od 20.89, sedam centimetara kraćim nego što je bio u kvalifikacijama (20.96). Međutim, čak i da je bacio najbolji rezultat karijere, koji je ostvario ove godine na mitingu Dijamantske lige u Dohi, kada je oborio nacionalni rekord – 21.88, ne bi bilo dovoljno za jednu od medalja.

Izabrane vesti

Mesta na pobedničkom postolju su na kraju rezervisana za tri najbolja sa prethodnih Igara, a čak je i raspored ponovo isti, ali rezultati su ovog puta znatno popravljeni. Rajan Kruzer je u Riju do zlata došao sa hitcem – 22.52, a sada – 23.30 (novi olimpijski rekord). Pre pet godina je Kovaču bilo dovoljno za srebro da baci 21.78, a sada je do srebra došao sa hitcem – 22.65. Tomas Volš je u Riju bacio za bronzu – 21.36, a sada mu je isto odličje doneo rezultat – 22.47.

Naš bacač kugle je kvalifikacije završio na ukupno desetoj poziciji, a četvrtoj u svojoj grupi. Pre dva dana je bacao 20.50, pa 20.96 i poslednji pokušaj mu nije bio uspešan. Finale je otvorio hitcem od 20.89 metara, što je bilo dovoljno za peto mesto posle prve serije.

Na lidersku poziciju odmah je „zaseo“ Amerikanac Rajan Kruzer, svetski rekorder (u junu ove godine 23.37m) i olimpijski šampion iz Rija. On je danas u prvom pokušaju oborio olimpijski rekord, koji je već bio u njegovom vlasništvu. U Brazilu pre pet godina je bacio – 22.52, a ovde u prvoj rundi – 22.83. Iza su bili srebrni iz Rija Džo Kovač – 22.19, pa Brazilac Romani Darlan – 21.88, pa bronzani sa prethodnih OI Tomas Volš – 21.09.

Neverovatnom Kruzeru je kugla u drugom pokušaju letela još dalje, pa je još jednom olimpijski najbolji rezultat popravljen na 22.93. Volš se sa četvrtog popeo na treće mesto sa rezultatom – 22.17, a Sinančević je napravio prestup pa je ostao peti i posle druge serije. U trećem pokušaju naš atletičar je ponovo imao nevažeći rezultat i pao je na šestu poziciju.

Posle treće serije takmičenje je nastavilo osam najboljih bacača. Sinančević je ostvario rezultat – 20.44, još jedan rival ga je preskočio, pa se spustio na sedmo mesto. U tim poslednjim pokušajima je preostalo samo da se vidi da li će konačan poredak na vrhu ostati isti: Kruzer, Kovač, Volš.

Kovač je u četvrtoj seriji popravio rezultat koji je ostvario u prvoj – 22.65, ali je ostao odmah iza Kruzera. Volš je takođe pomerio ličnu lestvicu u petoj rundi – 22.18, mada ga to nije pomerilo sa trećeg mesta. Naš predstavnik je još jednom imao neupešan pokušaj, baš kao i u poslednjom bacanju.

Volš se popravio i u poslednjoj rundi – 22.47, baš kao i fantastični Kruzer, koji je još jednom pomerio najbolji olimpijski učinak. Spustio je zavesu u šampionskom stilu i pokazao da mu nema ravnog sa hitcem – 23.30. Redosled na vrhu se nije menjao. Rezultati koje je ostvario vodeći trio, motivisaće Sinančevića da radi više i bude u godinama koje dolaze samo bolji...

U kvalifikacijama za našeg atletičara – 20.96, u finalu četiri prestupa i najbolji hitac – 20.89. Veliko iskustvo za bacača koji uskoro puni 25 godina i sigurno će biti jedan od aduta i na narednim Igrama u Parizu.


tagovi

Armin Sinančevićbacanje kugletokio 2020Olimpijske igre 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara