Peti Mils i Kevin Durent (Foto: AFP)
Peti Mils i Kevin Durent (Foto: AFP)

Zaboravite pripreme, na talonu je medalja: Popović podmazao mašinu, sad ili nikad za Australiju

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.08.21. | 00:02

Olimpijske igre, košarkaši (polufinale): Amerikanci ne znaju za poraz od Australije na Olimpijskim igrama, u centru pažnje Kevin Durent, Popovićev stari poznanik Mils i bivši igrač Partizana

Bliže se Olimpijske igre u Tokiju kraju, pa je došao red i na borbu za medalje u muškoj košarci. Dva velika favorita su opravdala očekivanja, ali će jedan ostati bez zlata. Žreb je u polufinalu spojio Sjedinjene Američke Države i Australiju, selekcije koje su u Japan došle po najsjajnije odličje. Amerikanci odavno nisu imali više problema, ali su pronašli ritam u pravom trenutku. Bumersi, sa druge strane, nikada nisu bili u boljoj poziciji da prekinu negativan niz u sudarima sa SAD i domognu se istorijske medalje (06.15).

06.15: (1,20) SAD (19,0) Australija (5,00)

Izabrane vesti

Veruju u Australiji da je došlo vreme da se košarkaši sa Olimpijskih igara vrate sa odličjem oko vrata. Nije im to dosad polazilo za rukom. Često im je nedostajalo i malo sreće - četiri puta su gubili u polufinalima, a potom emotivno ispražnjeni i u mečevima za bronzu. U Tokio su došli da to promene. Dokazali su da ne zaziru ni od koga, pa tako ni od Amerikanaca, koje su pritom uspeli da pobede u poslednja dva duela.

Slavili su Bumersi pre dve godine u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo (98:94). Ispostavilo se da su u tom trenutku bili i bolja reprezentacija, što se dokazalo na turniru u Kini. Australija je ipak ponovo ostala kratka za odličje, još jednom je pretrpela poraz u polufinalu (pa potom i u borbi za treće mesto), dok su Amerikanci u prvom pohodu Grega Popovića na odličja doživeli katastrofu: ubeležili su jedan od najslabijih rezultata u istoriji državnog tima, osvojivši tek sedmo mesto u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Treba dodati da se selekcija koju je trener San Antonio Sparsa vodio na Mundobasket, ne može se porediti sa današnjom, koju predvode velike zvezde poput Kevina Durenta i Demijana Lilarda.

Ipak, uspeli su puleni Brajana Gordžijana da slave i protiv tima koji je Popović okupio za Olimpijske igre. Doduše okrnjenog, ali pobeda Bumersa na pripremnom turniru u Las Vegasu ponovo je dovela u pitanje krajnji domet prvog favorita za zlato u Tokiju. Dobila je Australija susret u Gradu greha prilično ubedljivo (91:83) i tako još jednom pokazala da zna kako da igra protiv NBA selekcije.

Tandem iz najjače liga sveta utabao je put ka pobedi, Peti Mils je ubacio 22, Džo Ingls 15 poena u trijumfu koji je dao krila Australiji. Gordžijanovi izabranici su od tada mleli svoje rivale, kako u okviru priprema, tako i na samim Igrama. Dobili su sva četiri rivala u Tokiju, uz prosečnu razliku od 17,8 poena. Dokazali su da su spremni da dosanjaju san svakog sportiste i zakoračaju na postolje na Olimpijskim igrama. Mils je sa 20,8 poena po meču najbolji strelac Australije i jedan od najboljih na turniru. Jasno je da će mnogo toga zavisiti od njega u borbi za finale.

Ali, izazov sa priprema se nikako ne može uporediti sa onim koji novog Durentovog saigrača u Bruklinu (Mils je nedavno pojačao Netse), Inglsa, Džoka Lendejla, bivšeg Zvezdinog centra Duopa Rita, NBA igrače poput Matijasa Tajbula, osvajača šampionskog prstena Metjua Delavedove i Dantea Eksuma očekuje u polufinalu Igara. Amerikanci su iz meča u meč podizali formu, nije ih obeshrabrio ni poraz od Francuske na startu olimpijskog turnira, a najvažnije je možda što je svoj ritam pronašao as Bruklin Netsa i jedan od najboljih poentera u istoriji najjače lige na svetu - Kevin Durent. Maestralni šuter je trokirao na početku turnira, ali je izrastao u najboljeg strelca reprezentacije sa 18 poena po nastupu. Pritom je u Tokiju postao i najbolji strelac u istoriji američkog državnog tima: 383 poena na 20 nastupa.

Kevin Durent (Foto: FIBA)Kevin Durent (Foto: FIBA)

Dok je Australija mesto među četiri najbolje selekcije rezervisala pobedama protiv Nigerije (84:67), Italije (86:83), Nemačke (89:76) i u četvrtfinalu Argentine (97:59), izabranici Grega Popovića su posle iznenađujućeg kiksa u duelu sa Trikolorima (76:83) iskalili bes na selekciji Irana (120:66), a potom samleli i nemoćnu Češku (119:84). Polako je iskusni stručnjak sklapao kockice, uigravao trio koji je u Tokiju stigao pred sam početak takmičenja posle velikog NBA finala (Džru Holidej, Kris Midlton i Devin Buker) i tražio žicu prvim zvezdama - Durentu i Demijanu Lilardu. Za polufinale Amerikanci su se izborili pobedom nad Španijom, koja je predvođena Rikijem Rubijom (38 poena) pružila dobar otpor, ali ponovo se osetila prava snaga SAD - neprikosnoven individualni kvalitet.

Durent je dodao gas kada je bilo najpotrebnije, ubacio 13 poena tokom prelomne serije Amerikanaca od 36:10. Džejson Tejtum je i u dresu Bostona dokazao da je igrač za velika dela, pa je tako protiv Crvene furije 10 od svojih 13 poena postigao u poslednjih 10 minuta. Čovek za velike šuteve - Lilard - ponovo je opravdao taj epitet. Stekao se i utisak da je Popović uspeo da napravi tim od NBA zvezda (o čemu svedoči i 27 timskih asistencija po meču), čini se da su Bumersi na putu da dožive i deveti vezani poraz od Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijskim igrama (8:0 za SAD).

Džok Lendejl (Foto: FIBA)Džok Lendejl (Foto: FIBA)

Problem za Australiju je i povreda iskusnog centra Erona Bejnsa, koji iza sebe ima veliko NBA iskustvo i bez sumnje bi u susretu sa Amerikancima bio važan faktor. Ovako će veliki pritisak pasti na ramena bivšeg centra Partizana Džoka Lendejla, koji se nedavno izborio za svoj prvi ugovor u najjačoj ligi sveta. Interesantno, u predstojećoj utakmici moraće da izađe na kraj sa svim izazovima koje pred njega bude stavio budući trener, s ozbirom da su San Antonio Sparsi postigli dogovor sa centrom australijske reprezentacije. Dvogodišnja saradnja ugovorena je manje od 24 časa pred polufinalni duel, u kojem će Lendejl biti na ispitu karijere. Dosad je beležio 13 poena i pet skokova po nastupu i praktično je jedini pravi centar ove selekcije, pa će nesumnjivo imati mnogo problema sa asom Majamija Bemom Adebajoom i trostrukim NBA šampionom Drejmondom Grinom.

Amerikanci, očekivano, dosta nade polažu u šut za tri poena, ali i na igru u tranziciji. Trojke ubacuju sa 42.8 odsto uspešnosti, dok iz kontri beleže 20,5 poena po meču. Australija je na ravno 40 odsto preciznosti u šutu van linije 6,75, ali u tranziciji beleži gotovo osam manje poena u proseku (12,8). Amerikanci vešto koriste i greške protivnika, pa ih kažnjavaju sa 22,5 poena u proseku, Australija sa 18. U poenima iz ofanzivnih skokva (11,3) i šuteva iz reketa (35,5) Bumersi su bolji, ali činjenica da su kraći za centra, mogla bi da obezvredi tu razliku. Na kraju, Popović ima daleko dužu klupu od svog kolege Gordžijana. Činjenice da je najboljih strelac SAD Durent sa 18 poena po meču govori da gotovo svi reprezentativci imaju vredan doprinos, pa tako klupa u proseku postiže 46,8 poena po susretu (klupa Australije je na ravno 30).

Dileme nema, Amerikanci su favorit u prvom polufinalu i bilo bi iznenađenje da ostanu bez borbe za najsjajnije odličje. Ipak, pita se i Australija, koja nikada nije imala bolju priliku da sruši SAD i domogne se olimpijske medalje. Ako neizvesnost oko ishoda utakmice postoji, jedna stvar je sigurna - nećete pogrešiti ako navijete alarm i uz jutranju kafu ispratite prvo polufinale košarkaškog turnira u Tokiju. Spektakl je zagarantovan.

OLIMPIJSKE IGRE (košarkaši) - POLUFINALE

Četvrtak

06.15: (1,20) SAD (19,0) Australija (5,00)

13.00: (1,95) Francuska (13,5) Slovenija (2,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020košarkaška reprezentacija Australijekošarkaška reprezentacija SADPeti MilsKevin DurantGreg PopovićDžok LendejlDemijan LilardDžejson TejtumEron Bejns

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara