Dritan Abazović: Vlada nije švedski sto 1Foto: N1

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u intervjuu za Novu.rs rekao je kako i dalje ima utisak da ne postoji dovoljno hrabrosti unutar parlamentarne većine kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ali da ne vidi da je Vlada Crne Gore ugrožena neslaganjima unutar koalicije.

Govreći o odnosima sa Srbijom, Abazović je rekao da su se stvorili određeni problemi, jer su neki događaji u Crnoj Gori neopravdano izazvali veliku pažnju u susednoj zemlji. Prema njegovim rečima, odbijanjem da izruči bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, zvanični Beograd šalje lošu poruku.

„Svaki vid zaštite, pa i taj da se on komotno oseća u drugoj državi, obezvređuje državne organe Crne Gore“, naglašava sagovornik Nove.

Na pitanje kada će doči u Srbiji odgovorio je: „Ne možemo da dođemo nepozvani. U suštini, zbog situacije sa Kovidom mislim da su te aktivnosti bile malo ograničene. Bio sam nedavno u poseti Bosni i Hercegovini i Albaniji i nadam se da ću uskoro doći i u zvaničnu posetu Srbiji. To ću učiniti sa velikim zadovoljstvom. Kolege iz Srbije su svakako više nego dobrodošle u Crnu Goru.

Prema njegovim rečima, u odnosima Srbije i Crne Gore „stvorili su se određeni problemi“.

„Meni je žao zbog toga. Mislio sam da će od onog trenutka, kad je Srbija pomogla sa vakcinama Crnoj Gori, doći do prekretnice u pozitivnom smislu. Međutim, to se nije desilo. Neki politički događaji koji su bili u Crnoj Gori su izazvali mnogo veću pažnju u Srbiji iz neopravdanih razloga. Govorim i o smeni ministra pravde, usvajanju Rezolucije u Srebrenici, o Temeljnom ugovoru. Bespotrebno se stvorila negativna energija. Mi smo tu da razvijamo svaku vrstu saradnje i da damo jedan novi impuls ukupnim regionalnim prilikama“, kazao je Abazović.

Upitan koliko na utiču izjave poput one o stvaranju „srpskog sveta“ koju je nedavno dao srpski ministar policije, Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Cne Gore podsetio je kako je više puta kritikovao takve vrste izjava: „Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista deluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo. Ne treba nama ‘srpski svet’ već ‘evropski svet’.“

Loša poruka Srbije

Abazović ke kazao i da mu nije jasno šzašto Srbije neće da izruči Svetozara Marovića.

„U međuvremenu se desila jedna stvar, a to je da njemu ističe taj rok u kom je mogao da odgovara. Sad sve dobija jednu novu dimenziju. Možda je zbog toga trebalo i da ostane tamo. U svakom slučaju, ja i dalje stojim na stanovištu da bi bilo jako dobro za pravdu i borbu protiv organizovanog kriminala da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori. On je ovde pravio enormnu štetu i kao takav treba da odgovara.“

Prema njegovoj oceni i Srbija i Crna Gora imaju rezultate u borbi protiv organizovanog kiminala, te data borba mora da se odvija u koordinaciji više službi

„Konkretno u Crnoj Gori je uhapšen jedan od dvojice vođa Kavačkog klana, kojem je pripadao Belivuk. On je trenutno u zatvoru u Spužu. Mislim da je ta grupa sad značajno desetkovana. Pratim dešavanja vezana za Belivuka i cenim napore vaše policije u suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa. Voleo bih da nivo saradnje povećamo na još veći nivo kako bi zaista svi imali samo jednu zajedničku poruku – da naše države nisu plodno tlo za organizovane kriminalne grupe“, kazao je on.

Ocena da je mafijaški obračun na teritoriji Srbije uvezen iz Crne Gore ocenio je politički nekorektnom „jer ispada kao da smo mi to namerno uradili. Možda njihove vođe vode poreklo iz Crne Gore, ali njihovi članovi su u velikoj meri ljudi koji nemaju veze sa Crnom Gorom“.

Podržavam premijera Krivokapića

Abazović je kazao da podržava premijera Zdravka Krivokapića.

„To sam činio od početka. Mi smo, kad smo pobedili na izborima potpisali sporazum koji ima jasno definisane ciljeve, a jedan od tih programskih detalja je bila ekspertska vlada. Ukoliko bi izašli iz tog koncepta zbog nekog događaja, ja mislim da bismo morali da idemo u revidiranje sporazuma. A ako bismo otišli u revidiranje sporazuma, onda možemo da odemo predaleko.“

On odbija rekonstrukciju po sistemu švedskog stola – da dođe bilo ko i da uzme stvari koje želi: „To ne može tako. Rekonstrukcija nosi određene političke rizike. Vlada, čiji sam potpredsednik, apsolutno ima moju podršku i ja sam zaista zadovoljan sa nekim rezultatima koje smo postigli. A verujem da su i građani zadovoljni.“

Prema njegovoj oceni situacija je malo paradoksalna, jer Vlada nema podršku većine, ali  joj ne preti pad.

„Čudna je situacija, ali posle 30 godina nije moglo da se očekuje da stvari budu jednostavne. Ne mislim da je neko spreman da sruši vladu u ovom trenutku. To bi bilo političko samoubistvo za onoga ko se usudi na taj korak. S druge strane, vlada mora naći zajednički jezik sa parlamentarnom većinom kako bi ovi ciljevi o kojima sam govorio mogli da ostvare“, kazao je Dritan Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari