Fudbaleri Atletiko Paranaensea (©Reuters)
Fudbaleri Atletiko Paranaensea (©Reuters)

Kup Brazila: Duel dva Atletika, tradicija uz Paranaense

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.08.21. | 22:30

Ekipa iz Gojaniensea nije dobila imenjaka više od 14 godina. Gosti brane gol viška (2:1) iz prvog meča iz Parane

Revanš meč osmine finala Kupa Brazila između dva Atletika, ove noći (00.15) odigraće se na stadionu Antonio Askoli u Gojani. Paranaense na gostovanje dolazi sa prednošću od 2:1 iz prvog meča na Areni Baišada, pa mu i remi obezbeđuje narednu rundu takmičenja. Gojaniense mora da ide na pobedu, i to najmanje sa dva gola prednosti, ako želi da izbegne eliminaciju. Treba napomenuti da pravilo gola u gostima u ovoj, kao i u svim narednim fazama takmičenja ne važi, kao i to da se od ove runde koristi VAR sistem.

Furakao, osvajač Kupa Brazila za 2019. godinu, ove sezone svoje učešće u ovom takmičenju započeo je od treće faze. Pao je Avai ukupnim rezultatom 2:1. S druge strane, Dragao je u prošlosezonskom generalnom plasmanu Serije A završio na 14. mestu i kao takav svoj put u Kupu započeo je od prve faze, eliminišući Galvez, potom Žoinvile, ali i Korintijans, trostrukog osvajača ovog takmičenja.

Izabrane vesti

00.15: (2,80) Atletiko GO (2,70) Atletiko PR (2,85)

Portugalski stručnjak i komadant Paranaensea, Antonio Oliveira za noćašnji obračun sa imenjakom iz Gojane, neće moći da računa na četiri startna igrača. Među njima su golman Lukaš Santos i levi bek Abner da Silva koji su selekcijom Brazila na Olimpijskim igrama u Tokiju. Defanzivac Lukas Alter i napadač Mateus Babi, pretrpeli su teže povrede i najverovatnije neće biti u sastavu do kraja sezone. Mateus je zadobio povredu kolena na meču protiv Internasionala, posle samo deset minuta prvog poluvremena. Prema saopštenju medicinskog tima, on će biti podvrgnut operaciji prednjeg ukrštenog ligamenta, a period oporavka je šest do osam meseci. Napadač je u redove Furakaa došao početkom sezone, i do sada je odigrao 23 utakmice, od toga 14 kao starter i postigao je četiri gola, tri u Brazileirau i jedan u saveznom prvenstvu Parane.

Paranaense bi trebao da ima dve promene u odnosu na poslednji meč odigran u Seriji A protiv Atletiko Mineira. Defanzivni vezista Ričard Kandido oporavio se od posledica Kovida-19 i vraća se na svoju poziciju umesto Lea Sitadinija. Dog će se u napadu umesto povređenog Mateusa Babija naći Renato Kajzer, koji bi svakako bio u startnoj postavi zbog Babijevog igranja za Botafogo u Kupu Brazila nešto ranije ove sezone. Propisi nalažu da isti igrač u jednoj sezoni ne može nastupati za dva kluba u Kupu Brazila.

02.30: (3,60) Baija (3,20) Atletiko Mineiro (2,05)

Antonio Oliveira ima četvrti najbolji trenerski učinak u Paranaenseu od 2006. godine. Pred 30. utakmicu u sezoni sa Furakaom, portugalski trener je u ovom periodu ostvario 19 pobeda, četiri remija i šest poraza u 29 utakmica, i nalazi trenutno zauzima mesto iza legendarih stručnjaka Tijaga Nunesa i Eduarda Barosa. Naravno, njegovi trenutni rezultati ne mogu se uporediti, na primer, sa Nunesovim, koji je sa Paranaenseom 2018. godine postao šampion savezne države, a nekoliko meseci kasnije, zabeležio i najveći uspeh kluba u istoriji osvajanjem Kopa Sudamerikane. Paranaense je danas učesnik u tri aktuelna takmičenja, pored nacionalnog Kupa, trenutno je šesti u Brasileirau, a nalazi se i u četvrt finalu Kopa Sudamerikane.

Što se tiče domaćeg sastava, trener Eduardo Baroka, defanzivac Eder i vezista Vilijan Maranjao su se vratili iz suspenzije koju su odslužili proteklog vikenda u meču 14. Kola Serije A sa Amerikom iz Minas Žeriasa. Međutim, samo je defanzivac siguran za povratak u tim, dok je glavni strateg na klupi zadržao vezistu Maranjaa ali Andres Limu, dok će umesto njih u startnih 11 uvrstiti Dudua i Gabrijela Baraljasa, strelca izjednačujućeg gola na prethodnom susretu sa Amerikom. U napadu bi trebalo da se nađu Ronald Martins i Andre Luis, dok je mesto trećeg ofanzivca još uvek nepoznanica, ali po predhodnim postavkama igre, ta pozicija može biti dodeljena Žandersonu ili Arturu Gomesu.

02.30: (3,15) Vasko (2,95) Sao Paulo (2,35)

Dok Zmajevi iz Gojane nastavljaju sa solidnim partija u Seriji A, gde trenutno zauzimaju deveto mesto sa 19 bodova iz 14 kola, uprava kluba krenula je u realizaciju transfera koji bi mogli da predstavljaju bitna pojačanja do kraja sezone. U tom smislu, Dragao je najavio angažovanje 27-godišnjeg paragvajskog napadača Brajana Montenegra. Igrač je doveden na pozajmicu iz ekvadorskog Independijente del Valjea. Ove sezone postigao je 10 golova na 26 utakmica. Osim toga, već se za svoju reprezentaciju takmičio na Svetskom kupu za igrače do 20 godina. Internacionalac u redovima Zmajeva trebalo bi da zauzme poziciju na kojoj naizmenično nastupaju Ze Roberto i Lusao. On bi u narednih nekoliko dana trebao da debituje za Dragao, međutim, novopridošli napadač ne bi trebalo da bude dostupan za utakmicu protiv Paranaensea zbog nedovršene papirologije.

Što se tiče međusobnih duela ova dva tima, na poslednjih deset okršaja, Paranaense je trijumfovao čak osam puta, dok su preostala dva susreta završena nerešenim ishodom. Gojaniense nije uspeo da savlada imenjaka iz Parane više od 14 godina, poslednji put to je učinio još u aprila 2007. godine.

KUP BRAZILA, OSMINA FINALA (REVANŠI)

Utorak

Gremio - Vitoriija 1:0 (1:0) /prvi meč: 3:0/

/Žean 45+2/

Sreda

CRB - Fortaleza u toku /prvi meč: 1:2/

Četvrtak

00.15: (2,80) Atletiko GO (2,70) Atletiko PR (2,85) /prvi meč: 1:2/

02.30: (3,60) Baija (3,20) Atletiko Mineiro (2,05) /prvi meč: 0:2/

02.30: (3,15) Vasko (2,95) Sao Paulo (2,35) /prvi meč: 0:2/

Petak

00.15: (5,80) Žuazeirsense (3,80) Santos (1,55) /prvi meč: 0:4/

02.30: (9,00) ABC (5,30) Flamengo (1,28) /prvi meč: 0:6/

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara