NTO: U Crnoj Gori boravi oko 167.000 gostiju 1Foto: Pixabay/PixelRaw

Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine.

Popunjenost hotelskog smeštaja je 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a kako je izjavila direktorka NTO Ana Tripković Marković, Ohrabrujuće je to što su namenski prihodi od turizma na nivou od 80 odsto u poređenju sa 2019, prenosi RTCG.

Crna Gora, kako je navela, ulazi u najjači špic turističke sezone.

„Popunjenost hotelskog smeštaja je 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smeštaja je 83 odsto. Prema podacima stanja na dan, od petka je oko 38 hiljada gostiju je boravilo u hotelima, dok je u privatnom smeštaju bilo oko 120 hiljada gostiju“, kazala je Tripković-Marković za Novu M.

Najviše je gostiju iz regiona, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH. Pored toga, ove godine imamo veliki broj dolazaka iz zemalja koje čine bivši SSSR. Tu su Ukrajina, tržište Kazahstana. Zatim veliki broj dolazaka iz Poljske, Izraela.

Govoreći o broju turista po opštinama, Tripković-Marković kaže da je u apsolutnim iznosima Budva ta koja najviše učestvuje u turističkom prometu.

„A prema podacima od prošlog petka, to je bilo oko 54 hiljade, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43 hiljade, zatim Herceg Novi sa otprilike 31 hiljadom. Međutim, i druge opštine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje, imaju jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. Prošle sedmice to su bili Kotor, Tivat i Kolašin, ali takođe iz sedmice u sedmicu Žabljak beleži jako dobru popunjenost“, rekla je Tripković-Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari