SZO: Moratorijum na treću dozu vakcina

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na moratorijum za davanje trećih, takozvanih buster doza, vakcine protiv kovida-19 bar do kraja septembra.
SZO: Moratorijum na treću dozu vakcina
Foto: Pixabay
To su uradili kako bi se omogućilo da se vakciniše najmanje 10 odsto stanovnika svake zemlje, javlja Rojters.
 
"Razumem da sve vlade žele da zaštiti svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnih vakcina iskoriste još i više", rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus.
 
Visoko razvijene zemlje dale su u maju oko 50 doza na svakih 100 stanovnika, a taj broj se od tada udvostručio, pokazuju podaci SZO.
 
Istovremeno u nerazvijenim zemljama je, zbog nedostupnopsti vakcina i nedostatka zaliha, prosečno primenjena jedna i po doza na svakih 100 stanovnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet