SAD: Tim sa 12 "istih" igračica 1EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Odbojkašice Srbije plasirale su se u polufinale olimpijskog turnira u Tokiju pošto su u četvrtfinalu pobedile Italiju rezultatom 3:0 (25:21, 25:14,25:21). U meču koji će odlučivati koja će se selekcija boriti za zlatnu medalju Srbija će u petak 6. avgusta igrati protiv SAD.

Ove dve reprezentacije igrale su i u polufinalu Igara u Rio de Žaneiru pre pet godina i tada je Srbija bila bolja rezultatom 3:2. Drugi polufinalni par činiće Južna Koreja i Brazil. Korejke su u četvrtfinalu pobedile Tursku (3:2), dok su Brazilke bile bolje od Rusije (3:1).

Ekipa selektora Zorana Terzića je iznenađujuće lako došla do trijumfa protiv reprezentacije sa kojom tradicionalno igra neizvesne utakmice. Zapravo, moglo bi se reći da kad god su vicešampionke sveta uspevale da dođu do igre Tijana Bošković bi serijom poena vraćala stvari na svoje mesto.

Po završetku četvrtfinalne utakmice selektor Zoran Terzić izjavio je da nije očekivao da će njegov tim biti ovako dominantan u duelu sa jednom od najboljih reprezentacija na svetu.

„Nisam očekivao da bude ovako, nije bilo realno. Ne zbog toga što razmišljamo koliko smo mi jaki ili slabi, nego zato što smo igrali protiv ekipe sa kojom smo se sastali u finalu Svetskog prvenstva. Oni su danas bili u punom sastavu kao i tada, a mi nismo. Sasvim je bilo logično da bude teška utakmica, međutim odigrali smo stvarno dobro. Bolje od ovoga nije moglo. Naravno da sam zadovoljan. Ući u borbu za medalju na Olimpijskim igrama je velika stvar za svaku ekipu. Vidite i ko je sve ispao, da olimpijski šampion Kina nije tu“, rekao je Terzić.

Najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković prikazala je sjajnu partiju i zabeležila neverovatnih 24 poena, dok je Milena Rašić ubeležila deset. Njih dve su bile odlične i u bloku (Rašić 11, Bošković 10), a u tom segmentu igre najbolja je bila Mina Popović (13).

Terzić: Imamo šansu, treba je iskoristiti

Selektor Zoran Terzić je u najavi polufinala rekao da je selekcija SAD sastavljena od 12 igračica gotovo istog kvaliteta.

„Očekuje nas teška utakmica. Amerikanke su prvoplasirana selekcija na FIVB listi, jedna od najboljih ekipa na svetu. Imaju roster od 12 igračica koje su po kvalitetu na potpuno istom nivou. To nikada u odbojci nisam video – imaju četiri identična primača, dva ista dizača, dva ista korektora, tri ista srednjaka. Biće teško da se pobedi, ali pobeđivali smo ih. Tako da imamo šansu, videćemo na koji način, kako i da li ćemo je iskoristiti. Videćemo koliko smo sposobni da igramo protiv ovako jake ekipe“, ocenio je Terzić.

SAD bez zlata na Igrama

Srbija je pobedila Amerikanke (3:2) u polufinalu Olimpijskih igrara u Rio de Žaneiru, da bi potom SAD u borbi za bronzu bile bolje od Holandije (3:1). Nikada nisu osvajale zlato na OI, ali su na poslednja tri učešća bile na podijumu (srebro u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine). Najveći uspeh ostvarile su na Svetskom prvenstvu u Italiji 2014. kada su postale šampionke sveta, a sa šampionata sveta imaju i dva druga i dva treća mesta.

Amerikanke dominiraju u Ligi nacija. koju su osvajale sva tri puta od kad je takmičenje osnovano 2018. godine. Na rang listi Svetske odbojkaške organizacije trenutno se nalaze na prvom mestu.

Četvrtfinale

Južna Koreja – Turska        3:2

  1. Republika – SAD 0:3

Srbija – Italija           3:0

Brazil – Rusija          3:1

Polufinale (6. avgust)

Srbija – SAD  06.00

Južna Koreja – Brazil           14.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari