Nastavlja se diplomatska drama u Etiopiji oko "Titove kuće"

Jedan nezapamćeni diplomatski skandal u Etiopiji uspeo je da izazove ono što se retko dešava - da se ujedine Srbija i zemlje nekadašnje Jugoslavije.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

17:36

Nastavlja se diplomatska drama u Etiopiji oko
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zvaničnici Etiopije upali su, kršeći međunarodne protokole, u zgradu ambasade Srbije u Adis Abebi, zvanu "Titova kuća", dok je naš ambasador Aleksandar Ristić bio na odmoru u Srbiji, jer smatraju da zgrada pripada njima.

Ali kako je objekat i dalje predmet sukcesije, svih šest zemalja SFRJ spojilo se i zahtevalo da se situacija vrati u pređašnje stanje. Do sada nezabeleženi incident u diplomatskoj praksi desio se, prema saznanjima Blica iz diplomatskih krugova, 23. oktobra 2020. godine. Zvaničnici Etiopije upali su nenajavljeno u dvorište ambasade i počinili neviđeni izgred.

"Usledilo je izbacivanje domara, uz fizičku silu, i ulazak predstavnika etiopske vlade u samu zgradu. Preturali su po arhirvi, prepisci i ličnim stvarima ambasadora što je čin bez presedana u međunarodnim odnosima i flagrantno kršenje Bečke konvencije. Ona propisuje da nije dozvoljen upad u diplomatsko predstavništvo druge zemlje bez dozvole, a da ne govorimo o ostalim postupcima", otkriva izvor Blica.

Srbija je odmah, kao diplomatsku meru protesta, spustila nivo odnosa na nivo otpravnika poslova, a od tada je, kako kaže izvor Blica, krenula zajednička borba zemalja bivše SFRJ da objekat vrati pod svoje.

"Ambasador Ristić je od tog nezabeleženog skandala na konsultacijama u Srbiji. Svih pet zemalja Jugoslavije tražilo je da se vlasti Etiopije povuku, a da zgrada objekta bude predmet dalje sukcesije. Sve države su u februaru ove godine, preko misije u Njujorku, poslale zajedničku notu ministra spoljnih poslova Etipije. Pisali su i zvaničnici Srbije, ali odgovor do danas nije stigao", rekao je sagovornik.

Ovakav razvoj događaja se nije očekivao, navodi sagovornik, jer je Etiopija smatrana prijateljskom zemljom. Ipak, došlo se u nesvakidašnju situaciju, da pitanje "razdora", postane tačka koja spaja bivšu SFRJ.

Zašto je ta zgrada toliko poželjna? Sagovornik kaže - jedna je od najlepših u centru Adis Abebe.

Car Etiopije Hajle Selasije ju je, zajedno sa zemljištem, carskim ukazom poklonio Josipu Brozu Titu i tadašnjoj SFRJ još 1959. godine kao svojevrsni simbol prijateljstva prilikom Titove zvanične posete.

Zgrada se nalazi se u ulici koja i nosi ime po Josipu Brozu Titu, a sama zgrada poznata je u Adis Abebi kao "Titova kuća." Etiopske novine su, kako kaže naš sagovornik, tada prenele Titov govor, u kojem se on zahvaljuje caru na zgradi koja je poklonjena.

"Imajući u vidu da Tito nije bio u mogućnosti da je koristi, ustupljena je i iskorišćena za smeštaj ambasade i rezidencije ambasadora bivše SFRJ", navodi sagovornik Blica.

Pitanje vlasništva se nije postavljalo, a kako tvrdi izvor Blica, nije bilo potrebe za vlasničkim listom s obzirom na to da je postojao ukaz cara.

"Ipak, bivša SFRJ je tokom sedamdesetih godina pokrenula proceduru za upis prava, vlasništva u javne knjige, ali etipska strana nikada nije završila proceduru. Dokumentacija je nakon revolucije 1974. zapečaćena i pažljivo čuvana, a nesumnjivo je da se carski ukazi dalje nalazi u etiopskoj arhivi. Pitanje svojine nad objektom nije otvarano od 1974. do 1991. godine, a posle toga kreću pritisci", ističe izvor Blica.

U junu 2018. godine, kaže naš sagovornik, aktuelni režim Etiopije je u odgovoru na na note sukcesora slate povodom statusa vlasništva zgrade naveo da je zgrada svojina Etiopije.

"Ranije nije bilo problema da se kod raznih javnih preduzeća menja ime korisničkih usluga, jer je na računima za vodu, struju i telefon stajala SFRJ, pa SRJ, pa SCG i naposletku Srbija. To bi bilo teško ostvarivo da je samo zakup zgrade u pitanju. Druge ambasade koje zakupljuju objekte ne dobijaju račune na svoje ime. Od tada, tokom 2019. i 2020. traženo je iseljenje u kratkom vremenskom roku. Jedini odgvoor koji je stigao posle upada nije sadržao ništa novo sem ranijih, neosnovanih tvrdnji", objašnjava izvor. Na fotografijama do kojih su pojedini mediji došli se vidi da su sefovi, koji su u vlasništvu Srbije a samim tim bi trebalo da budu nedodirljivi, razvaljeni i položeni na zemlju.

Skupocene slike, police, tepisi izbačeni su iz rezidencije i nagurani u trošno skladište, jedni na druge, bez ikakve zaštite, ostavljeni da propadaju.

Podjednako, blago rečeno, nediplomatski ophođenje je i prema otpravniku poslova Srbije koji trenutno boravi u Etiopiji i pokušava da nađe rešenje.

"Ne samo to, prvo mu dva meseca nisu odobravali vizu da ode u Etiopiju, što se u diplomatskoj praksi smatra dugačkim periodom, a kad je otišao nisu mu dozvolili ni da pristupi rezidenciji, ni da slika stanje tamo" napominje njihov sagovornik.

U MSP kažu za Blic da su sve uradili što je u njihovoj moći ali i da nastavljaju, svim diplomatskim sredstvima, da rade na tome da se greška ispravi i situacija vrati na pređašnje stanje.

"Zajedno sa ostalim zemljama sukcesorima bivše Jugoslavije, i u skladu sa Bečkom konvencijom i diplomatskom praksom, Srbija intenzivno radi na tome da se prevaziđe aktuelna situacija u Etiopiji, oko objekta ambasade u Adis Abebi", kažu u MSP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: