Najnovije vesti
Kultura
Koncert benda "Partibrejkers" 4. septembra na Tašmajdanu

Koncert benda "Partibrejkers" 4. septembra na Tašmajdanu

Čuveni rok bend "Partibrejkers" najavio je da će održati veliki beogradski koncert 4. septembra u 21 sat na stadionu "Tašmajdan".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Novi Sad 554 partibrejkers main stage exit dan 2 foto Robert Getel Foto: R. Getel / RAS Srbija
Novi Sad 554 partibrejkers main stage exit dan 2 foto Robert Getel

Bendu pevača Zorana Kostića Caneta i gitariste Nebojše Antonijevića Antona biće ovo u karijeri treći samostalni koncert na Tašmajdanu, gde su bili 1996. i dve decenije kasnije, 2016. godine, kada je slogan bio "Taš je naš".

Prethodni veliki beogradskih koncert "Brejkersa" bio je 2019. godine u Hali sportova.

"Partibrejkers" su na zvaničnoj fejsbuk strani postavili vizual svog prvog velikog koncerta u Beogradu od početka pandemije Kovid-19, na kome je slogan: "Dobro došli".

Inače, Kostićev tadašnja grupa "Radnička kontrola" svirala je pre četiri decenije, u septembru 1981. godine na stadionu Tašmajdan, na dvodnevnoj smotri novotalasanih bendova ABRS. Nastup "Radničke kontrole" je bio prekinut zbog Canetovog provociranja publike, a njegovo ponašanje je izazavalo i moralno političke rasprave u novinama. "Radnička kontrola" se ubrzo raspala, a "Partibrejkers" su osnovani u avgustu 1982. godine.

Od sirovog i bučnog debija "Partibrejkers" (1985), sa pesama poput "Hiljadu godina" , "Ulični hodač" i "Ona živi na brdu", preko sledeća dva albuma na kojima su zabeleženi "Put", "Prsten", "Kreni prema meni" i "Ono što pokušavam sad", "Partibrejkers" su se nametnuli kao jedno od najautentičnijih i najuticajnijih imena jugoslovenske i srpske rok scene.

Prepoznatljiv po Kostićevoj posebnoj boji glasa i načinu pevanja, njegovim stihovima ispunjenim uličnom i životnom mudrošću, kao i bluzičnom gitarom Antonijevića, bend je objavio i albume "Kiselo i slatko" (1994), "Ledeno doba" (1997), "Gramzivost i pohjlepa" (2002), "Sloboda ili ništa" (2007) i "Sirotinjsko carstvo" (2015).