Linkovi

Istraživanje o Rio Tintu: Trećina građana neće rudnik, 59 odsto ga uslovljava ekologijom


Istraživačka stanica kompanije Rio Tinto u Melburnu
Istraživačka stanica kompanije Rio Tinto u Melburnu

Informacije o projektu Rio Tinto stvaraju zbrku koja će se sigurno odraziti na budući referendum, ocenio je istraživač Demostata Srećko Mihailović na predstavljanju rezultata istraživanja "Srbija, Rio Tinto i ekologija". Građani protestuju zbog najavljenog otvaranja rudnika litijuma kod Loznice jer se plaše ugrožavanja životne sredine, dok nadležni poručuju da će kompanija Rio Tinto morati da ispuni ekološke preduslove, i da će o otvaranju rudnika odlučivati građani na referendumu.

Skoro trećina ispitanika (29 odsto) smatra da kompaniji Rio Tinto ne treba dati dozvolu da otvaranje rudnika ni pod kojim uslovima, a 59 odsto bi podržalo otvaranje rudnika ako bi se ispunili ekološki preduslovi, prenosi Fonet.

83 odsto građana je reklo da se u Srbiji više brine o ekonomskoj koristi, nego zaštiti životne sredine, a 71 odsto veruje da bi bilo bolje kada bi se mislilo o ekologiji.

"Građani Srbije tu borbu između ekonomije i ekologije razrešavaju u korist ekologije, i to je nešto što treba da imaju na umu i naši privrednici, i naši političari i privrednici koje naši političari dovode u Srbiju", zaključio je Mihailović.

Ukazao je da su građani izloženi različitim i često protivrečnim informacijama o otvaranju rudnika, koje mogu da zbune i izazovu zbrku, i da će se to sigurno odraziti na ishod najavljenog referenduma.

Profesor Fakulteta političkih nauka Darko Nadić upozorio je da ekološka pitanja u Srbiji konačno dobijaju politički značaj, ocenivši i da je Srbija u poslednjih 30 godina propustila šansu za ekološku tranziciju, koja je ostala u zapećku u odnosu na ekonomsku i političku.

Programski direktor Demostata Zoran Panović veruje da su dva ključna pitanja za odnos ekologije i politike: kako izvući ekološke teme iz "jedine podele u Srbiji - za i protiv Vučića" i kako izdvojiti šta je suštinska ekološka tema, a šta je pomodno.

Građani već mesecima protestuju zbog najavljenog dolaska kompanije Rio Tinto i izgradnje rudnika koji bi, prema najavama, trebalo da počne da radi 2026. Nadležni u državnom vrhu ukazuju da studija uticaja rudnika na životnu sredinu još nije gotova.

Kako prenosi Rojters, probno postrojenje za preradu litijuma spremno je da krene za Srbiju iz Melburna.

Četiri velika kontejnera sa delovima za probnu fabriku biće poslata brodom u narednim nedeljama, a očekuje se da postavljanje probnog postrojenja počne 2022.

Procenjuje se da će iz nalazišta jadarita godišnje biti izvađene količine litijuma potrebne za milion električnih vozila. Veliki proizvođači automobila kao što su Tesla, BMW i Folksvagen pokušavaju da nabave baterije za svoja vozila sa drugih tržišta, a ne iz Kine, koja je dominantni proizvođač.

Šinejd Kofman iz kompanije Rio Tinto kaže da ta kompanija još nije dobila nikakve konkretne narudžbine litijuma, ali da je interesovanje veliko.

XS
SM
MD
LG