Beograd, 4.08.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik obratili su se novinarima po zavrsetku danasnjeg sastanka u vili Mir u Beogradu.(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

„Kao što se od nas čuje direktno da ne želimo da ugrožavamo integritet Bosne i Hercegovine, tako bi bilo lepo da i mi čujemo da niko ne želi da ukine Republiku Srpsku, a ne da neko na partijskim skupovima donosi programske akte sa jedinim ciljem da se ukine Republika Srpska. Srbija svoj stav neće menjati – mi podržavamo integritet Bosne i Hercegovine ali i integritet Republike Srpske u okviru Federacije BiH“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i članovi Vlade Srbije sastali su se danas sa predstavnicima Republike Srpske u Beogradu u Vili Mir.

Članovi delegacije su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović, i predsednik vlade RS Radovan Višković.

Nakon sastanka medijima su se obratili predsednik Srbije i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Vučić je na početku podsetio na obeležavanje 26 godina od operacije „Oluja“ u kojoj su hrvatske vojne snage ubile i proterale više stotina Srba sa teritorije Hrvatske.

On je rekao da će na obeležavanju „Oluje“ u naselju Busije u blizini Beograda večeras biti prisutni i predstavnici Republike Srpske.

Vučić je istakao da je, pored različitih oblika ekonomske saradnje, posebno važna tema sastanka dve delegacije bilo „očuvanje srpskog identiteta“ na čemu će se raditi kroz zajedničke školske programe, isti jezik i kulturu.

Jedinstvo i zajednički identitet, po Vučićevoj oceni, posebno je važno u trenutku kada situaciju u regionu zatežu „nametnute odluke“, kako je Vučić nazvao zakon o zabrani negiranja genocida koji je usvojen po nalogu visokog predstavnika U BiH Valentina Incka, na kraju njegovog mandata na toj funkciji.

Vučić je naglasio da je ovo bila važna tema sastanka jer „oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre. Sve odluke moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasju tri naroda u BiH jer je to i suština i duh Dejtonskog sporazuma“.

Na pitanje kako će Srbija reagovati ako sledeći visoki predstavnik u BiH bude koristio mogućnost da smenjuje srpske zvaničnike, vučić je odgovorio da ne veruje da će se tako nešto desiti i da bi to bili nedemokratski potezi koje Srbija ne može da podrži.

– Srbija smatra da nametanje odluka nije dobro i ne verujem da će bilo ko krenuti u dalje korišćenje bonskih ovlašćenja da može da donosi odluke na nedemokratski način. Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke oko kojih su saglasna sva tri naroda.

Dodik: Strani faktor želi čvrstu granicu na Drini

Milorad Dodik, srpski član Predsednitšva BiH, izrazio je zahvalnost na pomoći Srbiji ističući da ne želi da „ugrozi međunarodno poziciju Srbije“, ali da moli Srbiju i predsendika Vučića za pomoć i razumevanje u izazovima kroz koje Srpska prolazi.

– Srbiju doživljavamo kao garant mira, ali sve što radi strani faktor je upereno ka tome da uništi inentitet Srba i sam entitet svodeći ga na praznu ljušturu. Vučiću želim da kažem da mi ne možemo da verujemo u namere koje su stalno išle za tim da degradiraju naša prava. Sve strane delegacije do sada su žele da degradiraju poziciju Srpske i mi ne možemo da prihvatimo legitimitet njihovih predstavnika – naveo je Dodik.

On je ovime aludirao na odluku političkih predstavnika Srba u BiH da bojkotuju rad državnih institucija. Odluka o bojkotu usledila je nakon što je odlazeći Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko potvrdio izmene krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodik je naglasio da strani predstavnici nemaju legitimitet jer svi rade protiv entiteta Republike Srpske.

– Svi oni žele čvrstu granicu na Drini ali mi nismo za to da se Bosna i Hercegovina centralizuje i da bude sukobljena sa Srbijom, i da Sarajevo odlučuje o svim pitanjima jer će te odluke uvek biti uperene protiv Srbije, kao što je uporno odbijanje da se pristupi inicijativi mini Šengena – naveo je Dodik ističući da Srbi u BiH žele da budu deo ove incijative.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari