DS: Žrtve Oluje zaslužuju pravdu 1Foto: Printscreen/Youtube

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas, povodom 26. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj operaciji Oluja, da sve njene žrtve zaslužuju pravdu.

DS je u saopštenju osudila „manipulacije žrtvama rata“, kao i relativizaciju počinjenih zločina i zloupotrebu nacionalnih osećanja.

„Umesto što svakog avgusta raspaljuju nacionalističke strasti i vode verbalne ratove u svrhu sopstvene političke promocije, vlasti u Beogradu i Zagrebu su dužne da zajednički rade na izgradnji trajnog i održivog mira, jačanju saradnje i stvaranju uslova za bolji život svih u regionu zapadnog i centralnog Balkana“, navode iz DS.

Dodali su da stvarnog pomirenja i obnove poverenja među narodima i državama na prostoru bivše Jugoslavije ne može biti bez istine i priznanja i kažnjavanja zločina – i onih počinjenih u ime srpskog naroda, i onih počinjenih nad Srbima.

„Na 26. godišnjicu progona Srba iz Dalmacije, Like, Banije i Korduna, Demokratska stranka podseća na činjenicu da niko nije odgovarao za taj zločin bez presedana u Evropi posle Drugog svetskog rata. Krivicu za proterivanje više od 200.000 i ubistvo najmanje 2.000 Srba, kao i za zatvaranje i mučenje više od 2.500 civila, nesumnjivo snosi tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Hrvatske koje je osmislilo, pripremilo i realizovalo operaciju ‘Oluja’, započetu 4. avgusta 1995. godine“, ukazali su iz DS-a.

Kako su dodali, bezbroj dokaza i svedočenja o zločinima počinjenim tokom i posle „Oluje“, koji nisu bili dovoljni da odgovorni budu i osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji sa sedištem u Hagu, ali i oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i nepodignute optužnice protiv ostalih vinovnika stradanja nedužnih ljudi, nesporno su urušili kredibilitet Haškog tribunala, formiranog odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Demokrate su kazale i da odgovornost za stradanje Srba u Kninskoj krajini, kao i za progon srpskog naroda iz zapadne i jugozapadne Bosne u leto 1995. godine, „nesumnjivo snosi i tadašnje političko vođstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari