Emanuel MakronFoto: AP Photo

Da li je to ptica, ili neka sublimalna poruka ili tajni znak? Ili je u pitanju samo logo sove na majici?

Samo nekoliko sati pošto je francuski predsednik Emanuel Makron pokušao da ubedi mlade Francuze da se vakcinišu, ova pitanja su se pojavila na društvenim mrežama koje su više brujale o “misterioznom” simbolu na njegovoj majici nego o vakcinama protiv kovida 19.

Makron je zamenio svoje prepoznatljivo sivo odelo, belu košulju i kravatu za opušteniji izgled u crnoj majici kratkih rukava kada se pojavio na TikToku da odgovara na pitanja u vezi vakcinacije. Međutim, piše Gardijan, talas prekulacija i teorija zavera koji je usledio ukazuje na to da su mnogi veći značaj pridali figuri bele sove na njegovoj majici nego poruci koju je želeo da prenese.

Šta označava logo bele sove napravljene od geometrijskih oblika? Da li je postojala neka sublimalna poruka u ovakvom izboru odeće? Da li je to bio način da predsednikov tim za odnose sa javnošću nekome prenese neku tajnu poruku? Da li je predsednik član nekog tajnog društva?

Ovo su samo neka od pitanja koja su usledila nakon Makronovog pojavljivanja na TikToku.

Jedna od teorija navodi da je u pitanju logo Boemskog kluba, političke grupe oformljene u Kaliforniji 1872. godine, nazvanoj po onome što su Amerikanci smatrali evropskim boemskim pokretom, koji je predstavljao kontrakulturu buržoaziji.

Danas je to isključivo muški klub koji čine biznismeni i političari iz Sjedinjenih Država, Evrope i Azije. Ali, iako Boemski klub za logo ima sovu, ona nije ista kao na Makronovoj majici i pored nje se nalaze crvena slova BC.

Dodatnu konfuziju u teorijama izazvalo je to što u francuskom jeziku postoje dve reči koje se prevode kao sova: “hibou” označava sovu sa čupercima od perja na ušima i “chouette” za one koje nemaju takve čuperke.

“Hibou” je navodno znak nesreće i glasnik smrti, i u najgorem slučaju predstavlja crnu magiju a u najboljem simbol tuge, usamljenosti i melanholije.

“Chouette” je kontrast tome i predstavlja slugu grčke boginje Atene, duhovnog vodiča u keltskoj kulturi, a takođe je i izraz koji na francuskom znači “super”.

Za sada nema zvaničnog odgovora predsednikovog kabineta na pitanja o majici ali, piše Gardijan, u onlajn prodaji se pojavila jedna slična koja se reklamira kao “Makronova TikTok majica” i prodaje se po ceni od 19,99 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari