Dostupni linkovi

Više bjeloruskih sportista odbacuje domovinu u sjeni olimpijskog skandala


Yana Maksimava se takmiči u bacanju kugle za žene u petoboju na Evropskom atletskom dvoranskom prvenstvu 2017. u Beogradu.
Yana Maksimava se takmiči u bacanju kugle za žene u petoboju na Evropskom atletskom dvoranskom prvenstvu 2017. u Beogradu.

Bjeloruska sedmobojkašica Yana Maksimava kaže da su ona i njen suprug sa olimpijskim medaljama odlučili ostati u Njemačkoj sa svojim djetetom jer se u Bjelorusiji nastavljaju suzbijanja prodemokratskih grupa i vladinih kritičara.

Maksimavin suprug, Andrey Krauchanka, drži bjeloruski nacionalni rekord u desetoboju i osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Maksimava je 3. augusta na Instagramu, u vezi s pogoršanjem situacije u Bjelorusiji i međunarodnom izolacijom, rekla da se "sada može izgubiti ne samo njegova sloboda, već i život".

Andrey Krauchanka na Evropskom atletskom prvenstvu u Cirihu 2014. godine.
Andrey Krauchanka na Evropskom atletskom prvenstvu u Cirihu 2014. godine.

Njena objava stigla je nakon što se njena koleginica Bjeloruskinja, olimpijska sprinterica Krystsina Tsimanouskaya, borila da izbjegne repatrijaciju iz Tokija, a iz Ukrajine su se pojavili izvještaji o mogućoj istrazi ubistva nakon što je kritičar bjeloruskog režima u egzilu pronađen mrtav u Kijevu.

"Ovdje je moguće slobodno disati i biti jedan od onih koji se bore za slobodu svog naroda, rodbine i voljenih; mi ćemo sigurno pobijediti", napisala je Maksimava, rođena u Vilniusu iz sovjetskog doba.

Tsimanouskaya trenutno traži azil u Poljskoj nakon što je prije dva dana odbila da ode kući sa Olimpijskih igara u Japanu zbog straha da će biti suočena sa kaznom autoritarne vlade u Minsku.

Dvadesetšestogodišnji bjeloruski aktivista Vital Shyshou pronađen je obješen 3. augusta u parku u blizini svoje kuće u Kijevu, nakon što je nestao dan ranije. Ukrajinska policija i prijatelji iz kijevske organizacije koju vodi kako bi pomogao progonjenim Bjelorusima rekli su da su na tijelu porisutni tragovi premlaćivanja.

Ta olimpijska drama i Shyshouova smrt bacili su dodatno svjetlo na nemilosrdno suzbijanje Aleksandra Lukašenka otkad su izbili protesti nakon što je objavio pobjedu na predsjedničkim izborima u augustu 2020. za koju opozicija i međunarodna zajednica kažu da je lažna.

U međuvremenu, novine Naša niva objavile su 3. aUgusta na svom Telegram kanalu da je trener rukometnog kluba Vitsyaz u bjeloruskoj prijestolnici pobjegao iz Minska u Ukrajinu.

U junu je trener, Kanstantsin Yakauleu, uhapšen i zadržan 15 dana zbog učešća u neodobrenom skupu protiv vlade.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i druge vanjske vlasti istražuju tvrdnje Tsimanouskaye da je bila u opasnosti nakon što se sukobila sa bjeloruskim zvaničnicima jer ih je kritikovala zbog nedostataka na utakmicama.

Poljske vlasti su Tsimanouskayu odobrile humanitarnu vizu nakon što je rekla da se plaši zatvora ako se vrati u Bjelorusiju, a njen suprug je navodno pobjegao iz zemlje kako bi joj se na kraju pridružio.

XS
SM
MD
LG