04. avgust  2021. 12.05  | Izvor: RTV (Nikola Rausavljević)

Poetski film "Oluja" premijerno prikazan na RTV (VIDEO)

NOVI SAD -

„Oluja“ - Kratkometražni igrani poetski film uz stihove pesme Nikole Rausavljevića premijerno je emitovan na godišnjicu istoimene vojne operacije na RTV-u.

video icon

Film u osnovi govori o osećanjima vezanim za vojnu operaciju Oluja iz 1995. godine, kao i danima nakon nje. Prikazuje čoveka koji je doživeo progon za vreme vojne operacije Oluja i koji je nakon toga ostao potpuno sam. Previše gord da umre i previše skrhkan da bi živeo na drugi način, spas od samoće traži u radu na polju i živi potpuno otupeo na sve što se oko njega dešava.

Film, osim ambijentalnih zvukova i jedne novinarske vesti koja na početku podseća kog datuma je bila Oluja, prati recitacija pomenute pesme uz autorsku muziku.

Cilj nije da se podstakne mržnja ili obnovi loša krv između dva naroda. Cilj je da se pokažu osećanja jednog običnog čoveka koji je proživeo rat. Nada je da će se (ne)ljudi zapitati: ima li smisla povrediti drugo ljudsko biće.

Autor pesme i govornik je Nikola Rausavljević, reditelj Nikola Živković. Da prikaz slike bude uspešan pobrinuo se direktor fotografije Tibor Varga, ali i dizajner svetla Zoran Damnjanović. Glavnog i jedinog aktera filma tumači prvak Šabačkog pozorišta Zoran Karajić. Da bi svaki ton bio na mestu zaslužan je Aleksandar Užarević, dok je muziku koja oslikava potrebne emocije dočarao Božidar Sekulić. Spiker je Snežana Živković. Da bismo imali dobre fotografije sa snimanja tu je bio Aleksandar Roman, a Jelena Trifković se postarala da plakat dobije završni izgled.

Iza ovog poduhvata je stala produkcija “Cipelcug” iz Novog Sada i Marko Vejin kao producent. Projekat su podržali Savez Srba iz regiona a Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu je obezbedio sredstva.

Projekat je potpomognut od strane Fruškogorske lugarnice, ali i brojnih meštana sela Mala Remeta koji su pomogli snimanje filma. Medijsku podršku je pružila Radio-televizija Vojvodine.

Film možete pogledati na sledećem linku.

Tagovi
Srodne vesti