Region

0

Dodik: Strani faktor od Republike Srpske želi da napravi "pravnu ljušturu"

Autor: IG

Izvor: Beta

Dodik: Strani faktor od Republike Srpske želi da napravi "pravnu ljušturu"

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas u Beogradu izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da "strani faktor" u BiH ima nameru da Republiku Srpsku svede na "pravnu ljušturu".

"Srbiju doživljavamo kao garant mira na ovom prostoru i mi smo posvećeni miru, ali sve što rade tamo, pre svega strani faktori, je upereno ka tome da uništi identitet Srba u Bosni, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet, svodeći ga na pravnu ljušturu", rekao je Dodik u vili Mir nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je ponovio da ne prihvata legitimitet novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

"Sva politička pitanja koja se otvaraju u Sarajevu uperena su protiv Srbije, za to nema nikakvog razloga i na štetu je svih nas", rekao je Dodik i dodao da RS ne traži ništa osim ustavnih prava čija se afirmacija, naveo je, ne dozvoljava u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH je izjavio da je političku scenu u RS ujedinila "opasnost za sve" oličena u nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i da to jedinstvo može biti ugroženo slabošću pojedinca.

Istakao je da je cilj jedinstva u RS da se spreči "bezakonje".

Zahvalio je vlastima Srbije za pomoć i razumevanje, ocenivši da su na najvišem nivou do sada.

"Mi smo zahvalni, ali verujemo da Srbija ima obavezu da nas čuje, da nas razume i da dalje pomaže. Ne želimo da nekim našim potezom usložimo probleme Srbije na međunarodnom planu, ali ne želimo ni da neko pitanje ostane nejasno i da nema naš jasan stav", dodao je.

Srpski član Predsedništva BiH Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović su se danas u vili Mir u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

BiH je "nemoguća" država, potreban miran razlaz

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas u Beogradu izjavio da je Bosna i Hercegovina "nemoguća" i da nema bazičnog konsenzusa o njenom funkcionisanju.

Ocenio je da je za Balkan bezbedniji miran razlaz u BiH i konstituisanje posebnih država koje će "u miru graditi odnose kao države".

"Bosna i Hercegovina je nemoguća i nikada nije bila želja svih i nema bazičnog konsenzusa o tome", rekao je Dodik novinarima u vili Mir nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bošnjaci, naveo je, ništa nisu učinili da naprave ozbiljnu ponudu za "zajedničku zemlju".

"Nas su deklasirali što se tiče ustavnih prava. Zašto? Za neku priču o Bosni i Hercegovini. Je l' ste uspeli? Niste uspeli. Odustanite jednom, pustite nas da se tamo dogovorimo o tome šta može biti ili ne može biti ništa", naveo je on i dodao da je želja Sarajeva da upravlja Banjalukom štetna i za Bošnjake.

Istakao je da je rezultat rada visokih predstavnika trajna podela u BiH.

"Mi 26 godina nakon građanskog rata imamo navodnog međunarodnog predstavnika, opsežnu intervenciju međunarodne zajednice i ona je uperena na teret prava Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je.

Srpski član Predsedništva BiH Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović su se danas u vili Mir u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR