04. avgust  2021. 10.48  | Izvor: RTV (Rada Stajić)

Panoramski letovi i skokovi padobranom na severu Bačke

SUBOTICA -

Leti svi žude za odmorom. Neko voli more i izležavanje na plaži, a neko igre "na nebeskom igralištu". Oni koji žele da uživaju u panoramskim letovima ili da se oprobaju u skoku padobranom, zahvaljujući veštinama članova Aerokluba "Ivan Sarić, mogu da dožive tu avanturu na Aerodromu "Subotica".

Na Aerodromu "Subotica" je avionska pista za razne letelice koje se nadmeću na sportskim takmičenjima u vazduhoplovstvu, a to je i sedište jednog od najstarijih aeroklubova u našoj zemlji koji nosi ime pionira vazduhoplovstva Ivana Sarića.

padobran,, padobranci

Klub broji oko stotinu zaljubljenika u letenje koji drže i obuke za sticanje pilotskih dozvola za upravljanje avionima, jedrilicima, zmajevima i paraglajderima, a imaju i školu padobranstva.

avion

"Imamo školu za obuku pilota aviona, paraglajdera, zmajeva, odnosno svih ultralakih vazduhoplova, kao i školu padobranstva. Svakog vikenda obučimo bar jednog novog polaznika na padobranskoj obuci, a trenutno u pilotskoj školi u Aeroklubu "Ivan Sarić" imamo sedam učenika iz Srednje škole "Petar Drapšin" i još pet polaznika koji su sa tim ciljem ovde došli iz raznih krajeva Vojvodine", kaže Nikola Čičovački, padobranac i sekretar Aerokluba "Ivan Sarić".

panorama, backa

Tri meseca godišnje, tokom leta, Aerodrom "Subotica" ima i status privremenog vazduhoplovnog graničnog prelaza, koji vlasnici Fabrike "Tatravagonka Bratstvo" koriste kako bi za samo sat vremena malim avionima saobraćali do Češke.

Pogodnost korišćenja avio-taksija koriste i drugi biznismeni koji imaju fabrike u Industrijskoj zoni, a ovaj aerodrom i letačke veštine članova Aerokluba "Ivan Sarić" primamljive su i za turiste koji žele da uživaju u panoramskim letovima iznad severa Bačke.

"Svako ko želi da iskusi letenje ili skok padobranom dobrodošao je kod nas, a mi ćemo mu omogućiti da se oproba u tome. Ukoliko neko želi samo da razgleda letelice ili da se fotografiše pored njih, takođe može to da učini. Mi ljubiteljima letenja nudimo sve uslove za uzbudljiv, aktivan odmor", kaže Momir Gabrić, predsednik Padobranske sekcije Aerokluba "Ivan Sarić".

padobranac

Tokom proteklih nekoliko godina, turisti najviše traže aktivnosti i atrakcije koje će im obogatiti vikend ili odmor.

Turistička organizacija Subotice i Aeroklub "Ivan Sarić" izdali su i brošuru pod nazivom "Aktivan odmor" kako bi turistima što bolje predočili šta sve mogu da vide i dožive na severu Bačke tokom panoramskih letova malim avionima, jedrilicima, zmajevima i paraglajderima ili ukoliko se odluče za avanturu skoka padobranom.