Besramna reklama organa reda u Beogradu, prevazišli i "Šerloka Holmsa" 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali žurnal je pre 110 godina na današnji dan zaključio da je u Beogradu nikakva policijska bezbednost, a da su uspesi koje organi grandiozno slave čista slučajnost.

List Mali žurnal piše da su za uzimanje lažne zasluge organima reda u mnogo čemu pomogli i novinari, koji prenose njihove hvalospeve, potpirujući im sujetu.

Autor teksta navodi da se još seća himni koje su puštane u čast hapšenja lopova „većeg“ kalibra i njegovih prijatelja.

Dodaje da „neupućen u posao bi morao da se zadivi policijskim veštinama čitajući izveštaj, dok bi se onaj upoznatiji zgadio na besramnu reklamu i romantizovanje dela“.

Način predstavljanja akcije za najobičnije krađe, ne samo da prevazilazi i samog Šerloka Holmsa, nego je pisano u stilu Konana Dojla.

Pomenuti „kriminalac“ sa početka je lokalni mangup pod nadimkom Šapče. Pored toga što nije imao ko da ga vaspita, bio je željan slave, kao i sami policajci.

Prilikom samog hapšenja policajci navode kriminalce da sami ispričaju sve što su ikad protivzakonito uradili, prema čemu će pisci kasnije da se vode i naduvaju priču, praveći od njih kapital, piše Mali žurnal.

Dobra stvar je što Beograd nije imao toliko zlikovaca koliko ih je predstavljano da postoji, inače bi se već našli u problemu.

Autor teksta naglašava da bi prioritet policije trebalo da bude preventiva, odnosno pomoć u sklanjanu mladih sa ulice i njihovo vaspitanje za ulogu građana, čime bi se smanjila stopa kriminala.

Dodaje se da oni dosadašnjom praksom običnim prestupnicima truju dušu i prave od njih nevaljalce, što ne zadovoljava pravdu, a sve to samo kako bi popunili raport.

Radom, veruje autor, može da se dovede u red omladina. Kako njihovim, tako i onih čija je dužnost da vaspitane na ulici učine boljim članovima društva.

Manjak veština policije, ipak ne može biti zamaskiran reklamama, zbog njihove nesposobnosi da uhvate ozbiljnije prestupnike i strance umešane u niz obijanja kasa, kad su mnogi nedužni „stradali“ kao osumnjičeni bačeni u istražni pritvor.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari