Marina Maljković (Reuters)
Marina Maljković (Reuters)

Marina Maljković posle plasmana košarkašica u polufinale: Ogromna pobeda, ali još nismo ništa veliko uradile

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.08.21. | 06:37

Selektorka Srbije ponosna na igračice zbog trijumfa nad Kinom u četvrtfinalu

(Od specijalnog izveštača iz Tokija)

Možda je neko i pomislio da će se košarkašice Srbije predati u trenutku kada je Kina na kraju treće četvrtine povela 58:49, ali svi koji ih prate i malo bolje poznaju njihov karakter, mogli su da se nadaju čudu. To se na kraju i desilo.

Izabrane vesti

Odigrale su poslednjih deset minuta kao iz udžbenika, od odbrambenih zadataka do sjajnih napadačkih akcija. Pozitivna energija se širila „Saitamom“, a prednost Kine se topila. Ana Dabović, Jelena Bruks, Sonja Vasić, Nevena Jovanović, Tina Krajišnik... Svaka od njih dala je delić sebe, da bi na kraju Srbija scenu napustila sa pobedničkim osmehom – 77:70 i odlepršala ka polufinalu Olimpijskih igara, drugi put za redom. Marina Maljković nije želela da izdvaja nijednu igračicu, više puta je naglasila da je ovo timska pobeda.

"Pogledajte šta je snaga tima i šta sve ova ekipa može. Svaka od 12 košarkašica ima preciznu ulogu. Ako Saša Čađo, koja je pre nekoliko godina bila nosilac, a sada manje igra, izgovori nešto sa klupe, onda je ta rečenica prava. Svaka koja uđe na dva ili tri minuta odradi svoje. Tako mi funkcionišemo, to smo mi. Zašto smo pobedili danas? Zato što smo Kini oduzeli nešto njihovo – brzu igru, neverovatan protok lopte... Nas krasi nešto drugo, što gajimo od 2011. godine, kada smo počeli od nule. Ako to postoji, ja verujem u njih u svakom trenutku, protiv svakog tima. Za mene je svaka od 12 igračica posebna, za mene je svaka MVP“, poručila je Marina Maljković posle velike pobede.

Svi su bili svesni da Srbija u prva tri kola nije pokazala najbolje lice. Ali karakter evropskih šampionki došao je do izražaja kada je to bilo najpotrebnije.

„Tim Srbije uvek dobija kada je pravi tim Srbije, kakve god bile otežavajuće okolnosti i iskušenja najvećeg sportskog takmičenja. Na Olimpijskim igrama ima previše odvlačenja pažnje, raznih situacija sa strane, suza zbog neuspeha nekih nakih naših sportista, suza radosnica posle uspeha. Kad god smo mi taj tim, kad god prevaziđemo spoljašnje faktore, ja onda verujem u njih. Kada nisu tim, onda sam mnogo ljuta na njih. Verujem da im je teško da shvate ogromnu količinu ljutnje. Ja to ne prihvatam i imam strašan problem sa tim. Meni nije problem da izgubimo utakmicu, ali ova četvrta četvrtina je suština ove ekipe“.

Podsetila je Marina šta je sve njen tim uradio u poslednjoj deceniji.

"Nije nam takva igra donela jednu medalju, već nam je donela neverovatan niz – od 2012. kada smo posle milion godina obezbedili plasman na EP, pa onda 2013. osvojili četvrto mesto, pa SP 2014, zlato na EP 2015, bronza u Riju, bronza na EP 2019, pa zlato ove godine. Jedan strahovit uspon... To je mnogo osvojenih medalja, mnogo emocija, zajedničkih momenata, to su situaciju po kojima svi koji gledaju žensku košarku u Srbiji prepoznaju kako se one ludački bore. A ti ne možeš onda da odstupaš od toga. Ne da sam besna kada toga nema, nego... Njima ne da to teško pada, nego ne mogu da razumeju moju poruku, ali bogu hvala na kraju je razumeju."

Maljkovićeva se nada da će njene izabranice isti duh pokazati i na narednom meču. Rival u polufinalu za dva dana je bolji iz susreta SAD – Australija.

"Samo sa tim timom možemo nešto da uradimo, jer zasad nismo ništa uradili. Jesmo, pobedili smo veliku ekipu Kine. Ovo je ogromna pobeda. Oni su reprezentacija koja je sastavljena od 12 najboljih igračica u Kini svih vremena. Tek za nekoliko godina će se shvatiti koga smo mi pobedili. Rekla sam vam prošli put koliko je jači turnir u ženskoj košarci u odnosu na Rio. Neuporedivo... Mi smo tamo imali Senegal, koji smo mogli da dobijemo. Pa Brazil... Neke timove smo mogli ladno da dobijemo, a ovo sada je strašno – 11 odličnih ekipa.

Marina je pričala i koliko se poslednjih godina ženska košarka razvija.

"FIBA stalno diže žensku košarku. Pravi se FIBA Azija, pa FIBA Afrika, nije sve to nelogično. Radi se mnogo stvari kad je FIBA Evropa u pitanju oko ženske košarke. Jasmina Juras i ja znamo mnogo o tome. Da pohvalim i nju, koja je izabrana za glavnu da komaduje svim sudijama. Imamo razne seminare, itd. Ženska košarka je interesantna ljudima, u mnogim zemljama je prioritet, mnogi ljudi blizu nas ili malo dalje ulažu u ženski sport, zato ja imam ogromnu želju prvo za pokretanje mog Pokreta, pa posle Institut za ženski sport. Pokušavam da napravim neke stvari u skladu sa svetom“, zaključila je Maljkovićeva.


tagovi

tokio 2020Marina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara