04. avgust  2021. 04.56  →  22.50 | Izvor: Tanjug, RTV

Vučić sa rukovodstvom Republike Srpske: Nametnute odluke nisu dobre

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske. Sastanku prisustvuju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

video icon

U razgovorima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali. Posle sastanaka, koji je oko podne počeo u Vili Mir planirane su izjave za medije u 13 časova.

Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida.

Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je ''neprimenjivim'', a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banja Luci uz ocenu da je atmosfera u BiH ''najuzavrelija'' od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Dodik je uoči sastanka u Beogradu rekao da će biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao što su hidro-elektrane Buk Bijela, izgradnja auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnja Aerodroma Trebinje.

Inače, spski član Predsedništva BiH u utorak nije prisustvovao prvom sastanku novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je 1. avgusta nasledio Incka na toj funkciji, sa ostalim članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Političke stranke u RS bile su protiv izbora Šmita na mesto Visokog predstavnika, a njegovo imenovanje nisu podržale Kina i Rusija.

Vučić: Dogovorena zaštita srpskog jezika

Na današnjem sastanku sa predstavnicima RS upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će doneti istu normativu u Srbiji i RS, saopštio je predsednik Vučić.

Vučić je, nakon sastanka, naglasio da do Dana jedinstva, treba da se donesu nacrti zakona, kako bi se išlo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta, posebno istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, čime bi škole u Srbiji i RS imale isti sadržaj.

"Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost", poručio je on.

Nametnute odluke nisu dobre, samo one uz saglasnost svih u BiH

Vučić je ponovio stav Srbije, a povodom odluke donedavnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, da oktorisane i nametnute odluke nikad nisu dobre, već da one moraju da budu u interesu i uz saglasnost sva tri naroda u BiH, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"To je suština i duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne nametanje rešenja i odluka", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija je izrazila svoju želju da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se sačuva mir i stabilnost u celom regionu.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS, i nastaviće da se u skladu sa obavezama iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma odgovorno ponaša", podvukao je predsednik Srbije.

Dodao je da je saslušao sagovornike iz RS, po pitanju svih važnih tema koje se tiču situacije u regionu, BiH, RS, a posebno imajući u vidu Inckovu odluku.

Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije, koje su želeli da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile prisustvo stranaca.

Dodao je i da će i predstavnici drugih opozicionih stranaka, ako budu želeli, dobiti poziv za ovakve sastanke.

Srbija će preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine, uskoro most na Savi

Preneo je da je bilo razgovora o ekonomskim projektima. S tim u vezi najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine.

Podsetio je da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.

"Verujem da će to biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali i vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS Bijeljinom", dodao je on.

Ukazao je i na autoput od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji, i od Višegrada do Sarajeva u BiH.

S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj autoput, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.

Kaže da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk - Bijela, te i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.

Takođe, ukazao je da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odraziti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta, već da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.

Vučić je kazao da razgovor nije bio lak i lagodan imajući u vidu situaciju, posebno kako su je opisali Dodik i drugi članovi delegacije.

"Nadamo se i verujem, a želimo dobre godine i decenije RS, mir, slobodu i stabilnost. rekao je Vučić i poručio:

"Mi ćemo dati sve što možemo da se takva stabilnost očuva u regionu, posebno u BiH, da možemo da razgovaramo o ekonomskim projektima i svakoj drugoj saradnji u budućnosti".

Ne verujemo da će bilo ko početi da koristi Bonska ovlašćenja

Vučić je izjavio da ne veruje da će bilo ko početi da koristi Bonska ovlašćenja, kojima se daje pravo visokom predstavniku u BiH da donosi odluke na nedemokratski način i da ih oktroiše tako da one ne budu u skladu sa interesima sva tri naroda.

Poručio je da Srbija u tome neće učestvovati, odgovarajući na pitanje da li će Srbija prihvatiti ako visoki predstavnik u BiH krene da smenjuje srpske predstavnike u organima vlasti u BiH i šta će učiniti po tom pitanju.

"Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke oko kojih su saglasni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Tako je bilo i tako će i da ostane", poručio je Vučić.

Takođe, poručio je da Srbija neće, iako ne veruje da to može da se dogodi, kao i da je siguran da se to neće dogoditi, učestvovati u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti ili legalizovanju nelegitimnih i oktroisanih odluka bilo koga.

"Ne pada nam napamet da učestvujemo u takvim stvarima", naglasio je Vučić.

Dodik: Raduje podrška Srbije Republici Srpskoj

Milorad Dodik je izjavio da ga raduje podrška Srbije Republici Srpskoj i ocenio da Srbija danas "ima najbolji odnos sa Republikom Srpskom i najveće razumevanje", istakavši da snaga tog odnosa leži "upravo u podršci, a ne nametanjima".

Govoreći o današnjem sastanku rukovodstva Srbije i Republike Srpske, Dodik je rekao da će u Beogradu biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao npr. o hidroelektrani Buk Bijela, izgradnji auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnji Aerodroma Trebinje, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je Srbija u ovom trenutku najmoćnija država na Balkanu i da je predsednik Vučić "podigao zemlju politički na međunarodnom planu, a regionalno je postavio kao najmoćniju u ekonomskom, političkom i vojnom smislu".

Dodik kaže da ga kao Srbina raduje kada čuje da će 10 zemalja povući priznanje samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

"U svakom slučaju, Srbija pokazuje da može sama, da ima snažnog vođu, da se razvija, gradi auto-puteve, bolnice, povećava prosečne plate. Sada kada pokazuje sposobnost da može da napreduje, sada je zaustavljaju", rekao je Dodik.

Dodik: Možemo razgovarati sa Šmitom, ali on za nas nema legitimitet

Dodik je ponovio da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:

"Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede".

On je čovek koji ima nesumnjivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legitimitet, poručio je Dodik.

Dodik: BiH nemoguća zemlja, bezbedniji mirni razlaz

Dodik je rekao da je Bosna i Hercegovina "nemoguća zemlja" koja je nametnuta da bi se osporavao identitet Srba.

Dodik je to kazao odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje bezrezervnu podršku Srbije za sve odluke Srpske, pa i po pitanju sve češćih najava nezavisnosti Republike Srpske.

"BiH je nemoguća jer nije želja svih u BiH, a da sam u pravu govori i priča o visokim predstavnicima, BiH nikada nije bila želja svih, niti mi imamo konsenzus oko toga", kazao je Dodik.

Dodao je da Bošnjaci ništa nisu učinili da naprave neku ozbiljnu ponudu, a da je u BiH i 26 godina nakon rata na delu opsežna intervencija međunarodne zajednice.

"Sve te intervencije su išle na teret prava Republike Srpske, u Ustavu nema suda, tužilaštva, sve su nametnuli visoki predstavnici", kazao je.

Ističe da je jedinstvo političkih predstavnika Srba u BiH usmereno na očuvanje i poštovanje ustavnih i Dejtonom garantovanih prava.

"Patološka priča Sarajeva da želi da upravlja Banjalukom pokazuje se štetna i za Bošnjake, a intervencija visokih predstavnika dovela je do toga da je podela u BiH daleko veća, trajna", istakao je.

Dodik kaže da veruje da je mirni razlaz najbolje rešenje i da kao zasebne države grade odnose.

"To će biti bezbednije za Balkan, nego da Bakir Izetbegović kaže da proizvode nešto, a imaju šest firmi municije, mi nijednu, pa da kaže da hoće da nam se osvete", kazao je Dodik.

Tagovi
Broj komentara: 2

Jelena  04. 08. 2021. | 08:48
Treba nastaviti negovati i jacati odnose sa RS i BiH
Samo volim svoje  04. 08. 2021. | 10:01
RS i SR jedna dusa, a dva tela.