Krivokapić i Rama otvorili novi granični prelaz između Crne Gore i Albanije 1Foto: Vlada Crne Gore

Predsednici vlada Crne Gore i Albanije Zdravko Krivokaić i Edi Rama otvorili su zajednički granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon između Crne Gore i Republike Albanije uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ovaj granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Republika Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Republike Albanije.

Radovi na izgradnji koštali su 720.000 hiljada eura, od čega je EU obezbedila skoro pola miliona eura. javlja Radio-televizija Crna Gora.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza sa Republikom Albanijom usmereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obe države.

Krivokapić: Potvrda jačanja dobrosusjedskih odnosa

Premijer Krivokapić je saopštio da je ovo drugi zajednički granični prelaz sa Albanijom.

“Zajednički, jer postoje poverenje i prijateljstvo, a najvažnije je da građani ne gube vreme i da se ne nerviraju zbog čekanja. Ovo je dokaz da ruka prijateljstva oslikava odnos između dva naroda”, naveo je Krivokapić.

Dodao je kako je i ovaj projekat dokaz da nam je EU jedini pravi izbor.

“Ovo je i potvrda jačanja dobrosusjedskih odnosa, veza, naših mogućnosti i valorizacija svega onoga što imamo u pograničnom predjelu. Ovo je dokaz da zajedno možemo mnogo i da jedni bez drugih ne možemo, jedni sa drugima treba da mijenjamo ovaj svijet”, zaključio je Krivokapić.

Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Republikom Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

„Vlada posebnu zahvalnost duguje Evropskoj uniji na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Premijer Albanije Edi Rama je poručio da se moraju ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi.

„Danas je divan dan zato što pada još jedan zid između Crne Gore i Albanije. Ovo je divan dan zbog toga što se otvara ovaj granični prelaz koji će omogućiti bolje povezivanje građana. Međutim, nije dovoljna samo izgradnja infrastrukture, već moramo ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi“, kazao je Rama.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic kazao je da prisustvo premijera pokazuje koliko je ovaj projekat važan za dve zemlje i građane. “ Evropska unija je veoma srećna što je deo toga. Najbolji projekti EU su oni u kojima vidimo trenutne, konkretne dobiti za ljude. Ovaj dodatni granični prelaz povećaće mogućnosti kontakata između stanovništva dve zemlje.“

Špic je poručio da će Evropska unija nastaviti da podržava sigurnije i efikasnije železničke i drumske granice u regionu, posebno kroz agendu povezanosti EU za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari