TRAŽI SE TEMELJNA ISTRAGA: UN zatražile nepristrasnu i temeljnu istragu smrti aktiviste koji je pronađen obešen u parku u Kijevu
Foto: Profimedia

brine ih belorusija

TRAŽI SE TEMELJNA ISTRAGA: UN zatražile nepristrasnu i temeljnu istragu smrti aktiviste koji je pronađen obešen u parku u Kijevu

Planeta -

Ujedinjene nacije pozvale su ukrajinske vlasti da sprovedu "temeljnu" istragu nakon što je nestali beloruski aktivista Vitalij Šišov pronađen obešen u parku u Kijevu.

Vitalij Šišov bio je čelnik kijevske nevladine organizacije "Beloruska kuća u Ukrajini" (BDU) koja pomaže Belorusima koji beže od progona. Njegov nestanak je u ponedeljak prijavila partnerka, nakon što se posle trčanja nije vratio kući.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava saopštilo je da pretnje beloruskom civilnom društvu moraju da prestanu, ali je takođe istaklo da nije ustanovljena direktna veza između smrti Šišova i represije nad disidentima koju sprovodi režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Smrt Šišova izaziva dodatnu zabrinutost i bojazni vezano za ono šta se dešava u Belorusiji", rekla je Marta Hurtado, portparolka UN-ove organizacije u Ženevi.

"Nadamo se da će vlasti sprovesti temeljnu, nepristranu i efikasnu istragu i utvrditi da li se radi o samoubistvu, običnom ubistvu ili je smrt Šišova povezana sa njegovim aktivizmom", dodala je Hurtado.

Takođe je ponovila da Lukašenko suzbija svaki oblik disidentstva te da je jasno da se stanje u Belorusiji pogoršava. "To mora da prestane, ta zastrašivanja civilnog društva, novinara ili bilo koga ko izražava mišljenje koje nije u skladu sa vladinim", rekla je ona.

Ukrajinska policija je saopštila da je pokrenula istragu zbog sumnji na ubistvo, kao i da istražuju da li su eventualni napadači pokušali da ubistvo predstave kao samoubistvo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitrij Kuleba je poručio da će Ukrajina dati sve od sebe da do kraja istraži smrt Šišova.

"Ukrajina će učiniti sve što je moguće kako bi u potpunosti istražila uzrok smrti: Za nas je od izuzetne važnosti da otkrijemo istinu o njegovoj tragičnoj smrti", naveo je Kuleba.

Ukrajina, Poljska i Litvanija su postala utočišta za Beloruse koji beže pred Lukašenkovim režimom.

Voša beloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je u utorak u Londonu, gde se nalazi u egzilu, da bi smrt beloruskog aktivista mogla biti ubistvo ali da će istraga pokazati konačnu istinu.

"Radije bih pričekala rezultate istrage", rekla je Tihanovska. "Rekla bih da je to bio zločin, ali to ne mogu da tvrdim bez ikakvih rezultata istrage", dodala je Tihanovska koju je danas u Londonu primio britanski premijer Boris Džonson.

Šišovljev prijatelj Juri Ščučko, koji je pomogao policiji u identifikovanju tela, rekao je da je Šišovu bio slomljen nos. Portparol policije je odbio to da komentariše.

Smrt Šišova usledila je nakon što su u maju beloruske snage bezbednosti uhapsile novinara Romana Protaševiča, nakon što je njegov avion bio prisiljen da sleti u Minsk.

Ove sedmice, beloruska sportiskinja zatražila je utočište u poljskoj ambasadi u Tokiju nakon što je odbila da se ukrca na avion za Belorusiju iz straha za svoju bezbednost.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track