Pavićević: Ako se dijalog završi na kozmetici, džaba smo vodili te pregovore

Vesti 03. avg 202118:33 > 18:35 6 komentara

Koordinator Političkog saveta "Ne davimo Beograd" Đorde Pavićević ocenio je u emisiji Dan uživo da ovaj pokret ima prema sadašnjim istraživanjima oko šest i po, sedam procenata podrške i da je to dobra startna pozicija za predizbornu kampanju ukoliko se donese odluka o izlasku na izbore. On je rekao da se razmišlja i da Ne davimo Beograd, u zavisnosti od rezultata izbora i učešća na njima, nakon izbora krene u izgradnju stranačke infrastrukture. Pavićević je istakao da međustranački dijalog mora da suštinski izmeni pred izbore oblasti medija, pritiska na birače i kontole izbora, inače neće biti minimalnih uslova za demokratske izbore.

„S jedne strane je dobro što agenda koju su pokrenuli građanski pokreti dolazi na dnevni red i rešava se, ali ono što je zbunjujuće je gužva koja se stvorila u tom prostoru. Tako imate razne organizacije koje odjednom menjaju svoju namenu, a imate i organizacije koje niču ili nastaju sa nekim poznatim ljudima, ili manje poznatim. Tu će biti problem u nekom trenutku kada se bude odlučivalo ko i kako izlazi na izbore“, smatra Pavićević.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, sada i vladajuća stranka pokušava „da prisvoji deo te zelene agende“, kao i da rešava neke od problema, koji su donedavno negirani.

Pavićević je govoreći o budućnosti inicijative „Ne davimo beograd“ rekao da ideja stvaranja građanskog fronta postoji već duže vreme, i da bi bila sastavljena od lokalnih organizacija i inicijativa.

„On ide dalje. Sada se širi sa nekim drugim akterima i to je nešto što je dobro, jer lokalne inicijative imaju neku vrstu utemeljenja u lokalu, i istakle su se rešavajući konkretne probleme ljudi“, napomenuo je on.

Ukoliko „Ne davimo Beograd“ ne želi samo da bude lokalni akter, kaže on, to je širenje i udruživanje sa drugima je budućnost ove organizacije.

„Ne davimo Beograd je organizacija koja radi jako dugo, organizovala je  proteste protiv rušenja u Savamali, izlazila je već na izbore i po ovim izbornim pravilima bi bila prisutna u gradskoj skupštini. Danas, po istraživanjima, „Ne davimo Beograd“ dosta dobro stoji u smislu da je iznad cenzusa i da raste. To je ono što je jako važno. Uvidi koje smo mi imali, govore da je to oko 6,5 ili 7 odsto, što je dosta dobro, jer je to startna pozicija sa koje može dobro da se radi u kampanji“, naglasio je Pavićević.

Komentarišući međustranačke dijaloge, on je rekao da je ova situacija sa dva dijaloga „isfingirana“ sa namerom da se stvori „neka vrsta zabune ili manevarskog prostora gde će se usvojiti nečiji predlozi, a nečiji neće“.

Dodaje da ćemo nakon upućivanja predloga nakon završetka oba dijaloga videti koliko će koincidirati te dve grupe predloga, jer „vladajuća struktura faktički stoji iza predloga koji dolaze iz dijaloga koji se vodi bez posredovanja evroparlamentaraca“.

Od završetka dijaloga očekuje suštinsko popravljanje stanja u nekoliko oblasti, medijske slike, ugroženosti biračkih prava građana i kontrola izbora.

„Tu neki pomaci moraju biti učinjeni da bi mogli govoriti o  izborima koji su, koliko toliko, demokratski. Ukoliko se završi na kozmetici, onda smo džaba vodili te pregovore“, zaključio je Pavićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare