Endrju Kuomo, Amerika i politika: Guverner Njujorka podneo ostavku posle istrage koja je potvrdila da je seksualno uznemiravao žene

Istraga je sprovedena nekoliko meseci pošto je više žena optužilo Endrjua Kuoma za seksualno uznemiravanje.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2021.

18:28

Endrju Kuomo, Amerika i politika: Guverner Njujorka podneo ostavku posle istrage koja je potvrdila da je seksualno uznemiravao žene
Reuters

Guverner države Njujork Endrju Kuomo, podneo je ostavku pošto je nezavisnom istragom utvrđeno da je seksualno uznemiravao više žena.

"Najbolji način da pomognem sada je da se sklonim u stranu", rekao je Kuomo, dok je ponovio da poriče sve tvrdnje o uznemiravanju žena.

Ostavka će stupiti na snagu za 14 dana.

Njegova zamenica Kejti Hočul će tako postati prva žena na čelu ove američke države.

Kuomo je već danima pod pritiskom kolega iz Demokratske partije, među njima i predsednika Džoa Bajdena, koji su ga pozivali da podnese ostavku.

Do ostavke je došlo samo godinu pošto je Kuomo dostigao vrhunsku popularnost u prvim danima pandemije virusa korona, kada su milioni Amerikanaca svakog dana prastili njegove jasne i razumne brifinge za novinasre.

Ovo je drugi put za 13 godina da je guverner Njujorka podneo ostavku

Objavljujući rezultate istrage, državna tužiteljka u Njujorka Letiša Džejms rekla je da je Kuomo prekršio državne i savezne zakone.

Nekoliko žena je prošle godine optužilo Kuoma za seksualno uznemiravanje.

On je porekao da je neprikladno dodirivao žene i odbacio je pozive kolega demokrata da podnese ostavku

Istražitelji su nekoliko meseci razgovarali sa oko 200 ljudi, među kojima su bile i žene koje su podnele žalbe protiv Kuoma.

Desetine hiljada dokumenata, tekstova i slika pregledano je u okviru istrage.

"Nezavisnom istragom utvrđeno je da je guverner Endrju Kuomo seksualno uznemiravao više žena i time prekršio federalni i državni zakon", rekla je Džejms.

Kuomo je žene "dodirivao bez njihovog pristanka i davao im brojne uvredljive komentare", dodala je ona.
Kejti Hoèul/Getty Images
U jednom slučaju, Kuomo i njegovo osoblje su se osvetili bivšoj zaposlenoj koja ga je optužila za zločin, kaže Džejms.

Druge žene su opisale da ih je pipao, ljubio i da su mu sedele u krilu.

Kuomo je navodno posegnuo ispod bluze jedne asistentkinje da joj dodirne grudi, dok je druga rekla da ju je pitao da li pristaje na seks sa starijim muškarcem.

Prema navodima iz istrage, guverner je stajao iza policajke u liftu, prešao joj prstom po vratu i rekao "hej, ti".

Povrh svih navoda o uznemiravanju, Kuomo je optužen da je rukovodio "neprijateljskim i toksičnim radnim okruženjem".

Džun Kim, koji je vodio istragu, rekao je: "Klima je bila takva da niste mogli da kažete ne guverneru i ako biste se suprotstavili njemu ili njegovim bliskim saradnicima, bili biste ponižavani, odbačeni ili nešto gore."

"U isto vreme svedoci su opisali da je poslovna kultura bila takva da normalizuje i zanemaruje svakodnevni flert, fizičku intimnost i neprimerene komentare guvernera", dodao je on. Analiza Antonija Zarkera, dopisnika iz Severne Amerike

Posle prašine koja se digla ranije ove godine, optužbe za seksualno uznemiravanje Endrjua Kuoma mesecima su se lagano stišavale. Izveštaj njujorškog tužioca sada ih vraća u središte pažnje.

Kuomo je uspeo da preživi prvi talas navoda kroz mešavinu poricanja, izvinjenja i utišavanja u nadi da će politička oluja proći. Možda će sada ponovo slediti istu strategiju.

Čak i sa novim otkrićima i zaključkom izveštaja da je guverner učestvovao u "obrascu" nedoličnog ponašanja, organizovani napor da se Kuomo ukloni zakonodavnim opozivom biće težak zadatak.

Međutim, ovaj izveštaj može izazvati političku buru daljim umanjivanjem izgleda da Kuomo bude reizbran sledeće godine. Njegova popularnost je oslabljena, njegovi protivnici su se namnožili, a demokratski establišment nastavlja da se distancira od čoveka koji je nekada bio jedna od vodećih zvezda stranke.

Sledeći potez mogao bi da napravi predsednika Džo Bajdena, koji je rekao da se suzdržava da presudi do okončanja istrage u Kuomu. Ako se sada uključi - bilo javno ili iza scene - to bi mogao biti jedini način da Kuomo izađe sa političke pozornice pre nego što mu istekne guvernerski mandat. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: