Privreda

Košarac: Privrednici trpe jer se BiH nije pridružila "Otvorenom Balkanu"

Košarac: Privrednici trpe jer se BiH nije pridružila "Otvorenom Balkanu"
Foto: Srna/Arhiva | Košarac: Privrednici trpe jer se BiH nije pridružila "Otvorenom Balkanu"

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da regionalna inicijativa ''Otvoreni Balkan'' (Open Balkan) znači šansu za prosperitet na Zapadnom Balkanu i predstavlja stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

On je naglasio da bi prihvatanje ove inicijative, koja je ranije nazvana ''mini Šangen'', omogućilo pristupanje regionalnoj ekonomskoj zoni, u cilju olakšavanja trgovine robama i uslugama, kao i slobodnog kretanja ljudi i kapitala između zemalja Zapadnog Balkana, što je osnovna vrijednost Evropske unije.

''Činjenica je da se BiH još nije pridružila inicijativi za regionalnu saradnju zbog opstrukcija dijela političkih struktura iz Federacije BiH. To je neobjašnjiva politika, zbog koje, nažalost, trpe privrednici i poslovna zajednica iz Republike Srpske i Federacije BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je pozdravio spremnost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da na predstojećem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovara o inicijativi ''Otvoreni Balkan'', koja je komplementarna sa postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom Kovid-19, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU.

''Uzimajuću u obzir otpor dijela federalnih političkih struktura, izuzetno me ohrabruje opredijeljenost srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika da u razgovorima sa predsjednikom Srbije Vučićem razmotri mogućnost približavanja Republike Srpske inicijativi 'Otvoreni Balkan', jer će benefite imati naši građani, kao i cjelokupna privredna zajednica'', poručio je Košarac.

On je napomenuo da se prednosti pristupanja inicijativi ''Otvoreni Balkan'' ogledaju, između ostalog, u olakšanom i unapređenom protoku roba, smanjenju necarinskih barijera i čekanja, unapređenju mobilnosti građana zemalja Zapadnog Balkana, modernizaciji sistema plaćanja i unapređenja protoka kapitala, te unapređenju investicionog potencijala i investicione klime s ciljem ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

 ''Važno je istaknuti i da ova regionalna inicijativa znači  unapređenje konkurentnosti kroz približavanje standardima EU, što će dovesti do umanjenja strukturne neravnoteže zemalja Zapadnog Balkana i EU, kao i ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, što je glavni spoljnopolitički cilj zemalja Zapadnog Balkana'', zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije