Majdanpek: Produžen rok za prijavu privrednih društava i preduzetnika za realizaciju mera energetske sanacije 1Foto: J. B. K./Danas

Prvobitno oročen na 30. jul , javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek, produžen je do 6. avgusta, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Opštine Majdanpek.

Pravo učešća imaju privredna društva i preduzetnici koji se bave isporukom i ugradnjom materijala, opreme i uređaja koji su upisani u registar APR najmanje šest meseci pre podnošenja prijave.

Uslov je takođe da nisu u stečaju ili likvidaciji i da imaju atest na metrijale i proizvode. Po okončanju javnog poziva, objašnjavaju nadležni, biće izvršeno rangiranje prijavljenih, a prema već usvojenom Pravilniku o sufinasiranju mera energetske sanacije stamneih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek, cene ključnih dobara zajedno sa ugradnjom za meru za koju podnose prijavu, rok važenja cena za meru koju podnose prijavu, kao i drugi kriterijumi bliže definisani javnim pozivom, među kojima su i oni koji se odnose na energetsku efikasnost, služiće za rangiranje prijavljenih.

-Majdanpečka opština je inače jedna od 67 lokalnih samouprava u Srbiji kojima je država odobrila maksimalna sredstva po javnom pozivu Ministarstva rudarstva, i za energetsku sanaciju je na raspolaganju 20 miliona dinara. Deset miliona dinara su sredstva Ministarstva rudarstva i deset miliona dinara Opštine Majdanpek. – pojašnjava pomoćnica predsednika opštine Majdanpek Mirjana Cakić Mladenović.

Ova sredstva namenjena su za nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada i za ovu meru, kako objašnjava naša sagovornica, mogu da konkurišu samo stambene zajednice.

Za ove namene opredeljeno je osam miliona dinara i podsticaj može da bude do 50 procenata ukupno prijavljenog iznosa sa uračunatim PDV-om.

Druga mera, za koju je opredeljeno 12 miliona dinara odnosi se na nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparanetnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća. Kao i u prethodnoj meri, i u ovom slučaju podsticaj je do 50 procenata.

-Po zvaršetku javnog poziva biće objavljena lista privrednih subjekata, a nakon toga uslediže i drugi korak –javni poziv građanima za subvencije za zamenu stolarije i to bi trebalo da bude objavljeno tokom ovog meseca. – kazala nam je Mirjana Cakić Mladenović.

Troškovi ugradnje nove PVC stolarije za stan od 60 kvadrata iznose oko 1.500 evra i u slučaju da vlasnik stana ili stambena zajednica ispuni kriterijume propisane Pravilnikom o sufinasiranju mera energetske sanacije stamneih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek, može se nadati subvenciji do polovine ukupnih troškova.

Primera radi, troškovi ugradnje nove PVC stolarije za stan od 60 kvadrata iznose oko 1500 evra, od čega vlasnik stana obezbeđuje 750, a drugu polovinu država, odnosno lokalna samouprava.

Računica, inače, kaže da se u domaćinstvima Srbije skoro 40 odsto energije gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, kao i zbog loše fasadne i krovne izolacije.

Sa ciljem da se taj procenat svede na nulu, Ministarstvo rudarstva i energetike je i pokrenulo ovaj projekat, u okviru kojeg je prema najavama do kraja godine planiran još jedan poziv lokalnim samoupravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari