Premijerka obećala odgovornost Bauvezena koji obnavlja centralne trgove u Nišu i Leskovcu 1Foto: Danas

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ponašanje lazarevačke firme Bauvezen koja je rekonstruisala centralne trgove u Nišu i Leskovcu “neprihvatljivo i da će je ona pozvati na odgovornost”.

– Prošla sam sinoć kroz Leskovac i videla trg. Takvo ponašanje je krajnje neprihvatljivo. Ja sam obavestila svoj tim u Beogradu i sigurno je da ćemo ih pozvati odgovornost- rekla je Brnabić u Leskovcu, a prenosi portal Jugmedia.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ko je vlasnik Bauvezena, do koga “mediji ne mogu da dođu, a ta firma gradi i po Beogradu”, premijerka je kazala da “ne zna, ali da se u Agenciji za privredne registre može videti ko je odgovorno lice”.

Sanacija centralnog Trga Kralja Milana u Nišu započela je 29. juna 2019. godine, a gradski čelnici su obećali da će biti okončana do kraja prošle godine.

Rokovi za završetak radova probijani su pet puta, a uprkos najavama gradonačelnice Dragane Sotirovski da će ugovor biti raskinut, to se nije dogodilo.

Bauvezen će u naredne dve godine moći i da “otklanja nedostatke” u renoviranju trga, koji su inače uočljivi.

Na početku sanacije ovog niškog trga saopšteno je da će ona koštati 218 miliona dinara- ne uključujući rasvetu, fontanu i obnovu Tvrđavskog mosta, a opozicija je nedavno navela da ona košta 525 miliona dinara.

Ugovor i aneksi o ovoj rekonstrukciji nisu dostupni javnosti, uprkos takvim zahtevima.

Radovi na rekonstrukciji centralnog trga u Lekovcu počeli su 13. novembra 2019, rok za njihov završetak bio je 360 dana, a trg još nije završen.

Na početku je saopšteno da je ova investicija vredna 223 miliona dinara, ali konačna cena rekonstrukcije nije poznata.

Prema navodima medija, Bauvezen je “privilegovana” firma koja poslednjih godina, samostalno ili kao deo grupe ponuđača, dobija milionske poslove u Srbiji.

Ona je u Beogradu između ostalog radila na izgradnji ili rekonstrukciji Karađorđeve ulice, Bulevara patrijarha Pavla, glavne ploče stanice Prokop, pasarele od Kalemegdana do Beton hale, dela autobuske stanice u Bloku 42 ili podvožnjaka koji bi povezao Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije.

U medijima se dodaje da je, osim centralnog trga u Nišu, Bauvazen rekonstruisao i trg u centru Lazarevca ili prugu Prokuplje – Merdare, trasirao deonicu obilaznice oko Zrenjanina i gradio most preko Begeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari