Dostupni linkovi

Bruxelles i NATO osudili napad na tanker kod obala Omana


Dva tegljača usidrena su pored tankeraMercer Street povezanog s Izraelom, kod luke Fujayrah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (3. kolovoza 2021.)
Dva tegljača usidrena su pored tankeraMercer Street povezanog s Izraelom, kod luke Fujayrah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (3. kolovoza 2021.)

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) i EU osudili su 3. kolovoza navodni napad Irana izvršen prošlog tjedna na tanker u Arapskom moru i zatražili od Teherana da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Krajem prošlog tjedna u napadu drona na tanker Mercer Street poginuli su britanski i rumunjski državljani.

Glasnogovornik NATO-a Dylan White rekao je da se Alijansa pridružuje svojim članicama SAD-u, Velikoj Britaniji i Rumunjskoj u snažnoj osudi nedavnog napada na tanker kod obala Omana i izražava riječi sućuti Londonu i Bukureštu.

"Sloboda plovidbe je od vitalne važnosti za sve saveznike u NATO-u i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, saveznici izražavaju zabrinutost zbog destabilizirajućih postupaka Irana u regiji i pozivaju Teheran da poštuje svoje međunarodne obaveze", naglasio je White.

EU je osudila napad i izražava sućut obiteljima žrtava i zatražila je temeljnu istragu o incidentu.

Glasnogovornica Europske komisije Nabila Massrali rekla je da su slični postupci neprihvatljivi jer nisu u skladu sa sigurnosti i slobodom plovidbe u regiji.

Prema njezinim riječima, sve strane moraju izbjeći bilo kakve postupke koje bi narušile mir i regionalnu stabilnost.

XS
SM
MD
LG