NATO, Iran, napad na tanker i "međunarodno pravo" FOTO

NATO se pridružio saveznicima u osudi napada na naftni tanker "Merser Strit" kod obala Omana i izrazio saučešće Rumuniji i Velikoj Britaniji zbog gubitaka.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2021.

14:37

NATO, Iran, napad na tanker i
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Sloboda plovidbe od vitalnog je značaja za sve saveznike NATO i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju Alijanse.

Velika Britanija, SAD i Rumunija zaključile su da je Iran najverovatnije odgovoran za ovaj incident, a saveznici izražavaju zabrinutost zbog destabilizacionih akcija Irana u regionu i pozivaju Teheran da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Dve osobe - jedan Britanac i jedan Rumun, poginule su prilikom napada dronom na naftni tanker "Merser Strit", kojim upravlja "Zodijak maritim" u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.

Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti, dok je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid u petak za ovaj incident okrivio "iranski terorizam".

Iran je negirao te optužbe, navodeći da takvim neosnovanim tvrdnjama Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: