Dostupni linkovi

Dodatna bespovratna sredstva iz EU za autoput u BiH


Probijanje tunela kod Zenice, u središnjoj BiH
Probijanje tunela kod Zenice, u središnjoj BiH

Europska unija (EU) pojačava svoju potporu koridoru Vc, ključnom projektu prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini (BiH), s dodatnim bespovratnim sredstvima od 14,6 miliona eura, saopćeno je iz Delegacija EU u BiH.

Sredstva će se koristiti za financiranje nadzora ugovora o radovima na pet dionica autocesta koji se financiraju kreditima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a financiranje bespovratnim sredstvima nadoknadit će troškove nadzora koje su do sada imale dvije kompanije autocesta.

Koridor Vc je paneuropski transportni projekt koji ponovno povezuje kontinent, navode iz EU.

Dionica u BiH duga je 325 kilometara i prelazit će državu od sjevera prema jugu, povezujući na kraju jadransku luku Ploče u Hrvatskoj s glavnim gradom Mađarske, Budimpeštom.

"Autocesta, koja će BiH približiti EU, sufinancira se kreditima EBRD-a i Europske investicijske banke (EIB) te sredstvima bespovratnih sredstava iz EU. Do danas je EBRD iz vlastitih sredstava dao zajmove u iznosu od 850 miliona eura, dok su ulaganja i bespovratna sredstva tehničke pomoći koja je odobrila EU iznosila preko 220 miliona eura", saopćeno je.

Potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ponedjeljak, 2. augusta, prisustvovali su predstavnici EBRD-a, EU i javnih poduzeća za autoceste Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Kamen temeljac za koridor Vc položen je 2000. godine. Do danas je izgrađeno 106 kilometara, od planiranih 330. Trenutno se grade 44 kilometra na tri dionice, uključujući pripreme za gradnju na dionici Mostar jug. Iz Autocesta FBiH kažu da se u narednih mjesec dana očekuje da se krene u tendersku proceduru gradnje tunela Kvanj, što bi značilo još šest kilometara.

Izgradnja autoputa u BiH financira se kreditnim sredstvima EIB-a i EBRD-a, te OFID-a (fond OPEC-a, fonda za međunarodni razvoj) i Kuvajtske razvojne banke u znatno manjim iznosima.

Sredstva koja izdvajaju domaće institucije odnose se na projektiranje i eksproprijaciju.

Gradnja cjelokupnog koridora koštat će oko četiri milijarde eura. Dosad je potrošeno više od jedne milijarde eura.

Autoput kao dio paneuropskog Koridora Vc definiran je 1997. godine na Konferenciji ministara saobraćaja europskih zemalja u Helsinkiju.

XS
SM
MD
LG