Capital.ba

Autoceste Federacije BiH 50 evra računaju kao 90 KM

03.08.2021. / 11:57

SARAJEVO – Jedan evro, prema kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine, je tačno 1.955830 KM. Građani BiH navikli su da u pojedinim prodavnicama, prilikom mijenjanja valute, ovaj kurs bude malo smanjen te da za 50 evra ne dobiju tačno 97,7915 KM, već nešto manje.

porez

foto: pixabay

Međutim, jedan građanin iznenadio se iznosom kusura koji je dobio kada je plaćao korištenje autoceste na relaciji Tarčin – Sarajevo zapad.

Račun koji je trebao platiti iznosio je oko 2,50 KM. Na naplatnoj kućici dao je 50 eura, a dobio kusur u iznosu od 87,50 KM. Dakle, obračunat mu je dosta manji kurs od onog određenog te su 50 evra računali kao 90 KM, što mu je bilo neshvatljivo.

Pojašnjenje smo potražili u JP Autoceste Federacije BiH, gdje su nam rekli kako postupaju prema odluci Vlade FBiH.

“JP Autoceste FBiH primjenjuje destimulativni kurs prilikom naplate cestarine u eurima u omjeru 1 evro = 1,80 KM koji je definisan Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1. Uredbu je donijela Vlada FBiH 15. 7. 2015. godine, Službene novine br. 54. Dakle, o visini kursa eura za povrat novca ne odlučuju Autoceste, nego Vlada FBiH”, rečeno nam je iz ovog javnog preduzeća. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!