1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Pravosuđe

Srbija: vlast i organizovani kriminal – pitanja bez odgovora

3. avgust 2021.

Mafijaško-politički skandal trese Srbiju i sve u vezi hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe postaje užasno neprijatno za vlast. To je sada regionalni i evropski problem, ocenjuju analitičari s kojim je DW razgovarao.

https://p.dw.com/p/3ySoa
Foto: Fotolia/wellphoto

Mafijaški obračuni tokom proteklih godina su se, po običaju, videli kao deo folklora organizovanog kriminala, ali sada se pojavljuje sve više tvrdnji da se uspon mafijaških grupa odvijao uz tesnu saradnju sa državnim vrhom Srbije. Hapšenjem kriminalca Veljka Belivuka i njegovo grupe počelo je da se odmotava klupko uloge države u zaštiti pojedinih kriminalnih grupa.

Veljko Belivuk bio je vođa huligansko-kriminalne grupe „Principi“, koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana. Protiv te grupe u Srbiji je upravo podignuta optužnica za pet ubistava, otmice, mučenje i silovanje jedne osobe, kao i za prodaju droge i nezakonito posedovanje oružja. Mučni detalji likvidacija njihovih protivnika, koji su uključivali ubistva sekirom i mlevenje ljudskog mesa, preplavili su medije u Srbiji i regionu proteklih nedelja.

-pročitajte još: FAZ: Belivuk i Jovanjica su nezgodna pitanja za Vučića

Mafijaške usluge vlastima?

Veljko Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković, u svojim iskazima tužilaštvu teško optužuju pojedince iz državnog vrha Srbije. Kako u svom iskazu tvrdi Belivuk, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem se i lično viđao u jednom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. On je dodao da su Vučić i njegovi saradnici iz Srpske napredne stranke (SNS) od njih zahtevali razne usluge.

Te usluge su se odnosile na sprečavanje skandiranja na sportskim tribinama protiv predsednika Srbije, da zastrašuju organizatore protesta protiv vlasti, obezbede mir na Paradi ponosa, ali i da utiču na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“ (kompanije koja se dovodi u vezu s bratom premijerke Ane Brnabić).

Ne zna se, naravno, šta je tačno bila protivusluga vlasti, ali se procenjuje da je to bila neometana trgovina narkoticima, obezbeđivanje klubova, unosni poslovi sa državom, logistička podrška, kao i podrška policijskih i pravosudnih organa u sudaru sa zakonom.

Belivuk je, inače, tužiocu saopštio da je član SNS od 2011 godine. Spisak funkcionera vlasti koji se na ovaj ili onaj način dovode u vezu sa podrškom pomenutoj kriminalnoj grupi je praktično sam krem Naprednjaka: ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, bivši državni sekretar MUP Srbije Dijana Hrkalović, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić. Zvanična istraga se pri tome nije bavila vezama koje je ova grupa imala u politici i policiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Aleksandar VučićFoto: MiloÅ¡ MiÅ¡kov/AA/picture alliance

„Ovo je regionalni i evropski problem“

Iskazi dvojice kriminalaca pokrenuli su bogatu režimsku propagandnu mašineriju. Čitava ta kontrola štete pokušala je da priču skrene na teren zavere opozicionih lidera, tajkunskih medija i stranih ambasada, koji su se navodno urotili da sruše s vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ističe se pri tom da optuženi kriminalci u svojoj odbrani mogu i da lažu – što je svakako tačno – ali kako za DW naglašava advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, to nema nikakve logike:

„Zašto bi se oni branili nečim što samo pogoršava njihov položaj? Oni bi najbolje prošli kada bi rekli da su o svim svojim kriminalnim potezima izveštavali lidere opozicije i da su od njih dobijali zadatke“, kaže Prelević za DW.

Veliku pažnju nezavisnih medija u Srbiji privukao je i tekst francuskog „Monda“, u kome između ostalog stoji da je „organizovani kriminal u srcu državnog sistema u Srbiji i Crnoj Gori“. „Mond“ dalje piše da su „kriminalne grupe iz Crne Gore i Srbije učestvovale u trgovini droge poreklom iz Južne Amerike koja se dopremala do čitave Evrope, a sve u sprezi sa zvaničnim vlastima“. U tekstu se posebno apostrofira „uloga braće srpskog i crnogorskog predsednika Andreja Vučića u Beogradu i Aca Đukanovića u Podgorici“, kao i podatak da je „sin srpskog predsednika Danilo Vučić često viđan u društvu tih huligana“.

Situacija postaje užasno neprijatna za vlast, komentariše Prelević, i ocenjuje da kompletna afera više nije problem samo Srbije: „Ovo je sada regionalni i evropski problem, i taj problem ne može da rešava samo Srbija. Postavlja se sada pitanje: ako vam neko obeća da će potpisati pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, da li to znači da on u neodređenom broju godina može da u potpunosti uništi jednu zemlju, i da će evropske institucije, koje imaju vrlo tačne izveštaje, da mu zbog toga progledaju kroz prste“, pita se Prelević.

Neodrživa situacija – neophodni odgovori

Kompletna istraga o navodima pripadnika Belivukove grupe je neophodna kako bi se ustanovilo da li zaista ima istine u tome da su neke kriminalne grupe imale podršku u vrhu vlasti, ocenjuje za DW Slobodan Georgiev, programski direktor televizije Newsmax Adria.

„Ovakva situacija je neodrživa i mi moramo da dobijemo neke odgovore. Mislim da ljudi u policiji i tužilaštvu znaju mnogo o tome, a kretanje predsednika Srbije jednostavno je utvrditi. Mislim da bi to bilo vrlo korisno i lekovito, kao i da se istragom unazad utvrdi kako je nastala ta grupa, kako su od jedne navijačke grupe postali organizovana kriminalna grupa i ko im je iz vlasti u tome pomagao“, smatra Georgiev.

Trebalo je navodno da kriminalci spreče skandiranja na sportskim tribinama protiv predsednika Srbije
Trebalo je navodno da kriminalci spreče skandiranja na sportskim tribinama protiv predsednika SrbijeFoto: Reuters/M. Djurica

Kampanju pranja vlasti u režimskim medijima Slobodan Georgiev vidi kao očekivanu, jer, kako kaže, „kada kontrolišete velike medije, vi možete da idete okolo i pričate svoju verziju istine. A sa druge strane imate i budžet u rukama, pa možete i da plaćate ljude“.

Režimski mediji: dobar čovek koji deli novac

Što se tiče dileme da li će ova afera politički naškoditi vlastima ili će one nekako uspeti da je amortizuju, Georgiev napominje da „Vučićevi glasači ništa ne vide i ne čuju. Oni samo vide da njega neko napada i optužuje ga za strašne stvari, a on je dobar čovek koji svima deli novac i svima daje poslove. Zato su mediji i ovde najvažnija stvar, jer vi, osim Vučića koji ide okolo i kuka kako žele da ga unište, a on će da ide na poligraf i sve da kaže, vi ništa drugo i ne možete da vidite“, skreće pažnju Georgiev.

„Mislim da SNS više ni svoje članstvo ne može da ubedi da nisu u vezi sa ozbiljnim kriminalnim grupama“, dodaje Božo Prelević, koji primećuje da „uskoro dolaze izbori, a preko ovoga će se jako teško preći i ovo neće stati. Suđenje i odbrana optuženih tek slede i mislim da će saznanja koja ima FBI biti na neki način dostupna javnosti u Srbiji, ali i evropskim političarima, i da će se tek videti sa kakvim problemom se mi ovde suočavamo“.

Dokle god je Vučić servilan, posebno prema Amerikancima, tu se ništa neće promeniti, smatra Slobodan Georgiev: „Vučić je poslušan, i dok je tako mislim da za njega neće biti problema. Osim ako Vučić ne promeni svoju poziciju, ili neko ipak odluči da nam prikaže nešto, kao svojevremeno u Makedoniji, što nedvosmisleno pokazuje Vučića, ili ljude iz njegovog okruženja, da su bili povezani sa organizovanim kriminalom“, zaključuje programski direktor Newsmax Adria.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu