Ukoliko izgubite lična dokumenta, nova vas mogu koštati više od 15 hiljada dinara

Ukoliko izbgubite lična dokumenta, spremite se da za njihovo ponovno vađenje izdvojite više od 15 hiljada dinara a ceo proces nekad traje i duže od prosečnog godišnjeg odmora.
Ukoliko izgubite lična dokumenta, nova vas mogu koštati više od 15 hiljada dinara
Foto: 021.rs
Dok ne izgubimo novčanik ili nam ga neko ne ukrade, i ne pomišljamo na to koliko sve ono što se u njemu nalazi može da nas košta. Novac bez koga ostanemo biće manji trošak u odnosu na onaj koji nas očekuje za izdavanje novih dokumenata i kartica, piše RTS.
 
Dokumentaciju treba razdvajati od novca, ali mnogi to shvate tek kada sami iskuse ovakvu nevolju. 
 
Najvažniji dokument koji posedujemo je lična karta, zato je najbitnije da njen gubitak prvi prijavite najbližoj policijskoj stanici. Cena za izdavanje izgubljenih i isteklih ličnih karata nije ista, pa ćete za izgubljenu, umesto jedne, platiti dve takse.
 
"Popunjavate prijavu nestanka lične karte i donosi se rešenje o oglašavanju lične karte nevažećom i to se taksira u iznosu od 1.698 dinara. Odmah po donošenju tog rešenja, prima se zahtev o izdavanju nove lične karte i to košta 1.155 dinara", kaže Dragana Đokić iz MUP-a Srbije.
 
Samo izrada lične karte, koštaće vas 2.850 dinara. Nekoliko hiljada koštaju i takse za vađenje saobraćajne, vozačke i privremene dozvole.
 
"Taksa koja se prilaže uz zahtev za saobraćajnu dozvolu 3.920, za probnu dozvolu 2.214 i za vozačku 2.175 dinara", kaže Đokić.
 
Zbirno, za sva tri dokumenta biće vam potrebno 8.290 dinara. Najskuplje će vas, ipak, koštati izdavanje novog pasoša - 900 dinara za rešenje o oglašavanju nestanka i 3.600 dinara za zahtev za izdavanje novog putnog dokumenta.
 
Ni platne kartice neće vam stvoriti manje problema. Ako su se našle u novčaniku koji ste izgubili, trebalo bi da što pre odete do banke i onemogućite njeno korišćenje. Negde ćete izradu platiti, negde ne, što će zavisiti od toga da li je kartica izgubljena, ukradena ili je u pitanju nešto treće.
 
I gubitak zdravstvene knjižice neće proći besplatno, jer ćete za izdavanje nove platiti oko 500 dinara.
  • Mirjana

    07.08.2023 15:43
    Ukradena licna karta
    Koliko se ceka za ukradenu lk ako se ide po hitnom postupku
  • Marko

    18.10.2022 13:04
    Cekic
    koliko se ceka nova licna karta i pasos kada se prijavi u sluzbeni glasnik... hvala
  • Vidan Stankovic´

    15.08.2021 13:38
    Licna karta
    Sto se licne karte tice hteo sam da kazem da Srbija ima los uredjen sistem po pitanju istih. Radi se o tome da ako se nasim drzavljanima dogodi da u inostranstvu izgube licnu kartu ne mogu da je putem ambasade oglase nevazecom vec to moraju da ucine tek kada dodju u Srbiju. Treba da se uvede sistem oglasavanja gubitka i putem DKP-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.