Mihajlović: Sporazum sa kompanijom UGTR iskorišćen za napad na predsednika Srbije 1Zorana Mihajlović: Foto FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da su napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom potpisanog sporazuma o saradnji s američkom kompanijom UGTR apsolutno neosnovani i zlonamerni, jer ovoj kompaniji nije dodeljen bilo kakav posao.

„Sporazumom se iskazuje namera kompanije UGTR da razvija projekte solarnih elektrana, a potpisan je u cilju razmene iskustava u ovoj oblasti i pritom ne sadrži nikakve finansijske obaveze za Srbiju“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Ocenila je da nema ničeg neobičnog da se sa nekom kompanijom zaključi sporazum o saradnji, ali u svakom slučaju, da bi radila na projektima u Srbiji ova kompanija mora da prođe sve zakonske procedure, uključujući, između ostalog, i da bude izabrana kroz postupak javne nabavke ili postupak izbora strateškog partnera.

„Pošto potpisani sporazum ni na koji način ne garantuje ovoj kompaniji da će dobiti bilo kakav posao, njegovo korišćenje za napade na predsednika Srbije samo pokazuje da takve izjave nisu motivisane brigom za javne finansije, već političkim razlozima, koji najčešće stoje iza osporavanja razvojnih projekata“, navela je ministarka.

Američka kompanija UGT Renewables LLC potpisala je juče sa Ministarstvom rudarstva i energetike sporazum o saradnji u proizvodnji čiste energije, a planira da na deset lokacija u Srbiji površine 2.000 hektara postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigavat električne energije godišnje.

Кoalicija za nadzor javnih finansija zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obrazloži na koji način je kompanija UGT odabrana za taj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari