');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

ISTORIJSKI MEMORANDUM Ova balkanska zemlja zajedno sa gigantom otvara SVEMIRSKI HAB, cilj: istraživanja i preduzetništvo u kosmosu

Grčka Vlada i Amazon Veb Services (AVS), podružnica Amazona, potpisali su memorandum o stvaranju regionalnog svemirskog haba koji će služiti kao "digitalni inkubator", podstičući istraživanje i preduzetništvo vezano za svemir.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ukoliko astronauti zatrebaju instrukcije za popravku delova letelice, to će moći da urade preko HD videa
Ukoliko astronauti zatrebaju instrukcije za popravku delova letelice, to će moći da urade preko HD videa

Rad centra će uključivati dva različita programa - razvoj programa obuke i specijalizacije vazduhoplovnih stručnjaka i stvaranje, razvoj i distribuciju baza podataka sa podacima o svemiru.

Kako navodi Katimerini, vlada taj projekat vidi kao dokaz brze digitalne transformacije Grčke u poslednje dve godine.

Džef Bezos
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA;
Džef Bezos

Portal Spacenews ističe da je to prvi ugovor ove vrste kompanije AVS, koja proširuje svoju svemirsku prisutnost.

Prema sporazumu, AVS i grčka vlada će saradjivati na promociji svemirske ekonomije zemlje, podržavajući mere za privlačenje i obučavanje vazduhoplovnih stručnjaka.

Ovo uključuje pristup programu AVS Activate, koji nudi prostor i druge alate i resurse za pokretanje za korišćenje svoje tehnologije umrežavanja u cloud.

Pročitajte još

AVS takodje pokreće program sponzorstva za grčke stručnjake i organizacije koji žele da skladište i rade sa kvalifikovanim podacima o prostoru, kroz Registar otvorenih podataka na AVS-u.