Leševi žrtava iz Tigreja plutaju rekom 1Foto: EPA-EFE/STR

Sudanski zvaničnik rekao je da su lokalne vlasti u provinciji Kasala pronašle oko 50 leševa, očigledno ljudi koji su bežali od rata u susednoj etiopskoj regiji Tigraj, kako plutaju rekom između dve zemlje.

Leševi su pronađeni tokom protekle nedelje, neki sa ranama od metka ili vezanih ruku, a zvaničnik je u ponedeljak rekao da je potrebna forenzička istraga kako bi se utvrdili uzroci smrti, piše Gardijen.

Zvaničnik je za Asošiejted res razgovarao pod uslovom da ostane anoniman jer nije imao ovlašćenje da informiše medije.

Dvojica etiopskih zdravstvenih radnika u sudanskoj pograničnoj zajednici Hamdaiet potvrdili su da su videli tela pronađena u reci Setit, poznatoj u Etiopiji kao Tekeze.

Reka protiče kroz neka od najproblematičnijih područja devetomesečnog sukoba u Tigraju, gde su etnički Tigrajci optužili etiopske i njihove saveznike iz Eritreje za ratne zločine.

Borbe u Tigraju izbile su u novembru između saveznih snaga Etiopije i vladajuće stranke u regionu, Narodnooslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF).

Etiopski premijer Abi Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, rekao je da je akcija etiopskih snaga u region odgovor na napade TPLF.

Etiopske snage su se povukle iz regije, ali je u sukobu poginulo na hiljade ljudi, a desetine hiljada je pobeglo u susedni Sudan.

Samanta Pouer, iz Američke agencije za međunarodni razvoj, u ponedeljak je posetila izbeglički kamp u Sudanu u kome je smešteno hiljade Etiopljana koji su pobegli iz rata u Tigraju.

Ona će zatim posetiti Etiopiju kako bi pritisnula vladu da dozvoli humanitarnu pomoć Tigraju, regionu od oko šest miliona ljudi, u kome je glad nastupila kao posledica rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari