');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

KAKO JE TO MOGUĆE?! Topole i Karađorđevog grada nema na karti istorijskih gradova Srbije: Nacrt Prostornog plana izazvao mnogo bure

Nacrt Prostornog plana Republike Srbije nije još usvojen, ali je već izazvao brojne polemike i negodovanja, pre svega u Šumadiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Topola Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Topola

Naime, u ovom regionu smatraju da je takav dokument diskriminatorski jer Topole i Karađorđevog grada nema na karti istorijskih gradova Srbije, dok s druge strane, u Ministarstvu građevinarstva ističu da će nacrt biti korigovan nakon primedbi na javnom uvidu.

Opšte je mišljenje da je Prostorni plan Republike Srbije najvažniji strateški dokument za planiranje i uređenje prostora Srbije. Zbog toga je nacrt ovog dokumenta i pre nego što je došao na javni uvid naišao na kritike. Prvi se oglasio arhitekta Aleksandar Rudnik Milanović iz Kragujevca.

- Neusaglašavanje granica, nadležnosti i funkcionisanja regionalnih: ekonomskih, razvojnih agencija, privrednih komora, centara inženjerske komore, ali i višedecenijsko upravljanje okruzima umesto regionima, Srbiju danas uprkos intenzivnoj digitalizaciji dovodi u stanje opšteg administrativnog haosa – istakao je Milanović i dodao da novi prostorni plan ima mogućnost uspostavljanja nivoa centara po funkcijama pa je, između ostalog, predložio prebacivanje Ministarstva finansija ili privrede u Kragujevac.

Pročitajte još

Milanović očekuje da će Ministarstvo građevinarstva ispraviti, kako kaže, grube greške u planiranju poput izjednačavanja Kragujevca sa Zrenjaninom i Leskovcem.

Diskriminatorski prema Šumadiji

- Da je plan diskriminatorski prema Šumadiji govori u prilog i činjenica da Topole i Karađorđevog grada u ovom planu nema na karti istorijskih gradova Srbije – čudi se Milanović.

Na tu nelogičnost ukazao je i bivši predsednik opštine Topola i lider “Bolje Srbije” Dragan Jovanović koji ima većinu u Skupštini ove opštine. Kako je rekao, “Šumadija je potpuno skrajnuta u ovom dokumentu”.

Topola
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Topola

- Još 2006. godine vlada Vojislava Koštunice donosi posebnu uredbu o Karađorđevom gradu i kompleksu Oplenac kao istorijskom gradu od najvećeg nacionalnog značaja Srbije. Tada te sada davne 2006. na molbu moje malenkosti kao predsednika opštine i upravnika zadužbine Kralja Petra Miladina Gavrilovića tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinovic predlaže i vlada usvaja strateški dokument da se Karađorđu i njegovom gradu da poseban značaj. Na zaprepašćenje čitave javnosti u Srbiji, a da ne pričam o Šumadiji, danas Vlada Srbije u izmenama prostornog plana Republike Srbije briše Karađorđev grad – naglasio je Jovanović.

Bez ključnih saobraćajnica

Kako je rekao, osim brisanja Karađorđevog grada u Prostornom planu Srbije, “briše se bilo kakva mogućnost da se bilo kada Aranđelovac, Topola i Kragujevac povežu železničkim saobraćajem”.

- Takođe, izostavlja se čak i namera gradnje bilo kakve brze saobraćajnice između Topole i Kragujevca kao srca Srbije i vezivnog tkiva Šumadije. Gura se pun profil auto-puta od Topole ka Rači i Boru, a prema Kragujevcu nema čak ni treće trake na Ivetinji – apostrofirao je Jovanović i dodao da će opština Topola adekvatno reagovati.

Ipak, u Ministarstvu građevinarstva “spuštaju loptu na zemlju”.

- Nacrt Prostornog plana Republike Srbije će biti korigovan po primedbama sa javnog uvida u skladu sa postupkom propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji i propisima donetim na osnovu ovog zakona. Karta istorijskih gradova Srbije je predmet školskih atlasa, i drugih tematskih karata obrazovnog karaktera, a ne grafičkih prikaza dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja – kažu u ovom ministarstvu.

Pročitajte još

Takođe, oni odbacuju kritike da je nacrt plana diskriminatorski nastrojen prema Šumadiji.

- Status gradova se utvrđuje posebnim zakonima, dok će se korigovanim Nacrtom Prostornog plana Republike Srbije posle javnog uvida korigovati tipologija naselja i mreža centara – poručuju u ministarstvu.

I posebno podvlače da Prostorni plan koji je u fazi nacrta ne može imati pravno dejstvo.

- Radi se o dokumentu koji nije usvojen i nije u primeni, a i da je na pravnoj snazi predmetnim prostornim planom se ne određuje prostorni raspored mreža institucija regionalnih razvojnih agencija, privrednih komora, centara inženjerske komore… Tako da i u tom smislu nema uticaja na prostorni raspored ovih institucija - zaključuju u ovom ministarstvu.

Još se ne zna trasa auto-puta “Vožd Karađorđe”

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podvlače da još nije poznato da li će auto-put “Vožd Karađorđe” povezati Šumadiju i istok Srbije kako je prvobitno najavljivano.

- Trenutno je u toku ispitivanje i procena svih varijanti trase auto-puta “Vožd Karađorđe”, nakon čega će se znati tačna trasa saobraćajnice oko Topole – kažu u ovom ministarstvu.