NUNS: Postupanje po preporukama Zaštitnika građana u slučaju strip izložbe u Staroj Kapetaniji 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas postupanje po preporukama Zaštitnika građana koji je potvrdio loš rad Policijske stanice Zemun za upad na izložbu u „Staroj Kapetaniji“ zbog neblagovremenog i neefikasnog reagovanja povodom prijava pretnji smrću i uništavanju imovine, i ukazao na utvrđivanje odgovornosti svih učesnika.

U saopštenju NUNS se podseća da je grupa od 10 maskiranih lica, u crnim fajerkama i sa kapuljačama na glavi upala 13. oktobra prošle godine na izložbu u okviru festivala „Novo doba”, čiji je jedan od učesnika bio i Marko Somborac, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Somborac je 27. januara podneo pritužbu Zaštitniku građana na rad Ministarstva unutrašnjih poslova, a 30. jula Zoran Pašalić je u svojoj odluci povodom tog slučaja dao odgovore, navodeći da je utvrdio propuste u veoma traljavom radu policije, jer je neefikasno postupljeno prilikom dobijanja informacija o pretnjama smrću i uništenju imovine.

On u odluci daje preporuku da se utvrde identiteti svih lica odgovornih za upad, pošto je do sada identifikovano njih pet, dok je, prema rečima prisutnih, ali i iz dostavljenog izjašnjenja, bilo njih 10.

Pašalić je, takođe, dao i preporuku da se pokrene disciplinski postupak protiv policajca koji nije preduzeo sve mere, kada je primio informacije o pretnjama, zbog teške povrede službene dužnosti, i da u budućnosti Policijska stanica Zemun radi savesno i efikasno.

Zaštitnik građana je formirao i predmet prema Ministarstvu kulture i informisanja u vezi sa poražavajućim i opasnim saopštenjem koje je povodom upada izdato, u kojem se relativizuje to krivično delo, te se huligani i umetnici izjednačavaju.

Pitanje NUNS je zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis, određene objave na Fejsbuk stranicama koje mogu ukazati na potencijalne učinioce, a o čemu je tužilaštvo obavešteno, kao i šta se dešava sa pretnjama smrću koje su upućene autorima i organizatorima izložbe putem interneta, pošto su za neke od njih nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari