A+ A A-

ОРУЖЈЕ ЗА ИНТЕРНЕТ БОРБУ:Бесплатна помоћ жртвама ransomware напада

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cenionccccccRansomware напади представљају једну од највећих претњи за компаније и јавне установе. Међутим, многи нису знали да постоји могућност бесплатног враћања података, чак и након успешног рансомњаре напада.

 

У питању је пројекат No More Ransom који су пре пет година основали Еуропол, Национална јединица за борбу против high-tech криминала холандске полиције, Касперскy и McAfee.

 

Данас овај пројекат окупља 170 партнера из великог броја земаља, углавном владине и полицијске организације, цyберсецуритy компаније, као и технолошке универзитете.

 

На No More Ransom порталу налази се 121 бесплатан алат за декрипцију 151 ransomware фамилије. До сада је овај портал помогао више од шест милиона ransomware жртава да бесплатно опораве и врате своје криптоване фајлове. С обзиром да постоји велики број рансомњаре система, портал је осмислио начин како да аутоматизује проналазак правог алата за декрипцију. Корисник треба да пошаље пример криптованог фајла, након чега се врши аутоматска идентификација употребљеног рансомњаре алата и корисник се упућује на одговарајући алат за декрипцију.

 

На овај начин до сада су жртве рансомњаре напада уштеделе више од милијарду долара. Ово је један од најуспешнијих начина у сузбијању рансомњаре напада. Ако се плати откупнина, криминалци ће добити доказ да је њихова кампања успешна и наставиће са својим активностима, што ће резултовати новим нападима и новим закључавањима фајлова. Неуспешне акције, нарочито ако жртва успе да самостално откључа криптоване фајлове, негативно ће утицати на њихове планове, па ће се временом и број рансомњаре напада смањивати.

 

 

Извор: PCPress


Последњи пут измењено понедељак, 02 август 2021 13:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани