Ekonomija

0

Nacionalna koalicija za decentralizaciju pozvala Vladu Srbije da otpiše Nišu dug za kamatu

Autor: AP

Izvor: Beta

Nacionalna koalicija za decentralizaciju pozvala Vladu Srbije da otpiše Nišu dug za kamatu

Izvor: Pixabay

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je danas Vladu Srbije da otpiše kamatu od 6.313 evra dnevno na dug za zemljište aerodroma koji je predat državi i stanove koji su izgradjeni za vojsku.

 

"Iako je Grad Niš poklonio aerodrom državi pre tri godine, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u tajnosti zatražila otpis duga od centralnih vlasti decembra 2020. godine, Vlada Srbije još nije otpisala nepravedni dug", navodi se u saopštenju NKD.

Niš je, kako se navodi,  dao stanove Vojsci 2011. godine, izgradio nove na Bubnju isto za Vojsku, predao je aerodrom, a ostao mu je dug za zemljište. 

NKD poziva državu da ne ignoriše zahtev gradonačelnice Sotirovski, a sve nadležne da pretnju kamatom od 6.313 evra dnevno "skinu Nišlijama s vrata".

"Zašto Nišu još nije otpisan dug i kamata od 6.313 evra dnevno koja se zaračunava od 29. jula 2020. godine, a nateran je da pokloni aerodrom", upitala je NKD.

Da li gradjani Niša, upitala je NKD to već plaćaju ili će im neko zelenaškim manirom sručiti dug na glavu odjednom i u budućnosti blokirati Grad.

"Pozdravljamo inicijativu Sotirovski da od autoritarne centralne vlasti, koja je uzela aerodrom i ostavila dug, traži regulisanje tog pitanja i da Nišlije budu oslobodjene kamate", navodi se u saopštenju.

NKD je pozvala Sotirovski da redovno obaveštava javnost dokle se stiglo s tim postupkom i šta je uradila u komunikaciji s Beogradom.

Galimatijas oko duga, kako se navodi, napravljen je "pravno trapavom operacijom poklanjanja aerodroma 2018. godine, a sada to treba rešiti u četvorouglu Grad Niš - Ministarstvo odbrane- Direkcija za imovinu - Vlada Srbije. 

Dokumenta do kojih je došla NKD pokazuju, kako se navodi, da je u dopisu Sotirovski koji je podnela republičkoj Direkciji za imovinu jasno naglašeno da "pretnja ogromnom kamatom postoji".

Ističe se da je Direkcija tražila da se Ministarstvo odbrane izjasni o modelima rešenja, a Ministarstvo je lopticu prebacilo na Vladu i predložilo da se dug pokrije iz republičkog budžeta, "kako bi bilo i logično, ali Vlada ćuti".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR