Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови станови у Нишу за избегле из Хрватске и БиХ (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 02.08.2021. Јужна Србија Инфо

Данас су у Нишу у насељу "Бранко Бјеговић" подељени кључеви станова изграђених у две ламеле. Кључеве су добили представници породица, њих 75, које су током ратних сукоба 90-тих година избегле са простора Хрватске и Босне и Херцеговине.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Кључеве су на пригодној церемонији, поделили министар Никола Селаковић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног пројекта који има за циљ трајно решавање стамбеног питања избеглих лица на простору Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а.

Министар спољних послова Републике Србије, Никола Селаковић је рекао да је у оквиру поменутог програма до сада  издато 5.825 решења, с тим што су 2.004 породице добиле пакете грађевинског материјала, 305 породица добило је монтажне куће, 1.575 сеоска домаћинства, а 1.941 породица добила је стан.

“У Нишу се поделом ових 75 станова решава проблем избеглих лица, али остаје и даље проблем интерно расељених лица са простора Косова и Метохије. У овом делу земље пуно је наших сународника који су на Косову и Метохији остали без крова над главом. Покушаћемо да у наредном периоду решимо и њихов проблем са стамбеним простором”, истакао је Селаковић.

Подсетио је да су породице које су данас добиле кључеве станова, остале без својих домова пре више од четвртине века. Породицама које су добиле кључеве пожелео је да у овим становима пронађу срећу.

"Данас ће 75 породица добити кључеве и тиме после двадесет година добити и  кров над главом. Лепо је што су зграде близу школе и близу вртића, амбуланте, али град ће у овом насељу још радити на томе да ви добијете све што вам је потребно”, казала је градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, наглашавајући да су они већ житељи нашег града, а да нас та шареноликост коју су донели са собом чини још богатијима.

“Кад год вам затреба, ту смо да нам се обратите”, каже Сотировски.

Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице и миграције је рекао да је у 126 локалних самоуправа у Србији збринуто 23.000 породица, а само у оквиру Регионалног стамбеног пројекта више од 5.800.

Цуцић је рекао да ће породице које су данас добиле станове у насељу “Бранко Бјеговић” морати да плаћају закуп шест месеци, а након тога моћи ће да их откупе, плаћањем одједном или на рате у наредних 20 година.

Највећи донатор Регионалног стамбеног пројекта је Европска унија.

Програм се завршава 2022. године.

Новац за решавање стамбеног питања избеглих лица обезбеђују и Сједињене Америчке Државе, Немачка, Швајцарска, Италија, Норвешка, Турска, Данска, Луксембург, Кипар, Мадјарска, Румунија, Чешка и Словачка.

ВИДЕО: АМ ПРЕС - Јужна Србија Инфо


#   Ниш   избеглице   Драгана Сотировски   станови   Никола Селаковић   Хрватска   ОЕБС   Комесеријат за избегла лица   Министарство спољних послова   Босна и Херцеговина   Бранко Бјеговић насеље   грађански рат   ратови   Ратови 90-тих
#GradonacelnicaN @selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима