Dostupni linkovi

Njemačka će početi nuditi dodatnu dozu vakcine ugroženim osobama


Zaposlenik BioNTecha radi u laboratoriji u pogonu za proizvodnju vakcina protiv COVID-19 u Marburgu, Njemačka, 27. marta 2021.
Zaposlenik BioNTecha radi u laboratoriji u pogonu za proizvodnju vakcina protiv COVID-19 u Marburgu, Njemačka, 27. marta 2021.

Njemačka će u septembru početi nuditi dodatnu dozu vakcine protiv COVID-19 ugroženim pojedincima, poput penzionera i osoba sa slabim imunološkim sistemom, saopćili su u ponedjeljak zdravstveni zvaničnici te zemlje.

Vakcinacije će se vršiti pomoću mRNA-vakcina kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna, bez obzira na to koju su vakcinu primili ranije, zaključeno je nakon razgovora pokrajinskih ministara zdravlja sa saveznim ministrom Jensom Spahnom.

Takođe su se usaglasili da vakcinaciju učine dostupnom djeci od 12 do 17 godina.

Odluke odražavaju zabrinutost u Njemačkoj da bi delta soj koji se inače brže širi od alfa soja, mogao dovesti do ponovnog uvođenja restrikcija i zaključavanja.

Njemačka želi vakcinisati što više građana kako bi izbjegli četvrti val korona virusa.

Nešto više od 52% populacije potpuno je vakcinisano, a oko 62% primilo je barem jednu dozu.

Vakcinacija djece između 12 i 17 godina je dobrovoljna i bit će obavljena tek nakon pristanka roditelja i ljekarskog pregleda koji isključuje ozbiljne zdravstvene rizike, rekli su ministri.

Oko 10% od 4,5 miliona djece u ovoj dobnoj grupi potpuno je vakcinisano.

Njemačka od srijede bilježi više od 2.000 novih slučajeva dnevno. Sedmodnevna prosječna incidenca u ponedjeljak je iznosila nešto manje od 18 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG