Rasel Vestbruk (©Reuters)
Rasel Vestbruk (©Reuters)

Zašto su Lejkersi doveli Vestbruka? Njegov dolazak stvara puno problema za Lebrona i ceo tim

Vreme čitanja: 6min | pon. 02.08.21. | 19:03

Biće zanimljivo videti kako će se sve razvijati i hoće li Lebron iz Vestbruka uspeti da izvuče ono najbolje

Milvoki Baksi su pehar namenjen prvaku NBA lige podigli pre nešto više od dve nedelje, a nova sezona najbolje košarkaške lige na svetu praktično je već počela. Nisu se, naravno, igrale utakmice - još smo gotovo tri meseca udaljeni od prvog podbacivanja - ali se veče NBA drafta može uzeti i kao početak slaganja ekipa za novu sezonu. Tradicionalno se te večeri dogodi i neki trejd, pa navijači i analitičari uveliko imaju o čemu pričati.

Bilo je iznenađenja, ali one najvažnije stvari su se ipak dogodile onako kako se predviđalo. Nije bilo trejdova visokih pikova, a Detroit je očekivano kao prvog pika uzeo Kejda Kaningema koji bi već u debitantskoj sezoni mogao biti prava zvezda. Nije iznenadio ni Hjuston koji je 'pokupio' Džejlena Grina, Evan Mobli je očekivano otišao u Klivlend, a malo je iznenađenje što se Toronto odlučio za Skotija Barnsa umesto Džejlena Sagsa koji je stigao u Orlando. Tih pet igrača su i bili predviđeni da budu u prvih pet pikova, a od svih se može očekivati da će u prvoj sezoni imati važne uloge u svojim ekipama.

Izabrane vesti

Najveća je priča, ipak, trejd između Los Anđeles Lejkersa i Vašington Vizardsa. U njemu je najveće ime Rasel Vestbruk koji se priključio Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu, a u suprotnom pravcu su otišla tri igrača - Kajl Kuzma, Kentavius Kaldvel-Poup i Montrezl Harel. Vašington je dobio i 22. pika, kojeg su odmah poslali u Indijanu u zamenu za Erona Holideja.

Vestbruk je tako i treće leto zaredom promenio klub. Nakon što je prvih 11 godina karijere proveo u Oklahoma Siti Tanderu, pre dve godine se preselio u Hjuston, a prošle u Vašington. U Vizardsima je imao dobru sezonu, posebno njen drugi deo. Završio ju je s prosekom od 22,2 poena, 11,7 asistencija i 11,5 skokova. To ga je čak dovelo i u konkurenciju za izbor u treću najbolju petorku NBA lige prošle sezone, a sada su se Lejkersi odlučili kockati i staviti dosta toga na Vestbrukovu kartu. Hoće li im se isplatiti?

Tim iz Los Anđelesa se uoči drafta spominjao kao jedan od timova koji žele napraviti veliki posao. Na kraju se to i dogodilo, a oko Lejkersa se spominjao i Badi Hild iz Sakramento Kingsa za kojeg bi Lejkersi dali i manji paket nego što su dali za Vestbruka. Nama se čini kako bi se Hild bolje uklopio u ono što Lejkersima treba, ali ipak je u Stejples Centar stigao Vestbruk, koji je tako dobio priliku da igra za klub iz rodnog grada.

Dve su stvari zbog kojih su Lejkersi posegnuli za Vestbrukom. Prva je činjenica da je Lebronu Džejmsu potrebna prava pomoć u organizaciji napada jer 'Kralj' ipak ima 36 godina. Očekivalo se prošle sezone to od Denisa Šredera, ali nemački košarkaš ipak nije uspeo i sada je jasno da se neće vratiti u Lejkerse. Druga stvar zbog kojih je Vestbruk potreban Lejkersima je tranzicijski napad, odnosno kontranapad. Tu je on i dalje među najboljima na svetu, a njegovo jurišanje s loptom na protivnički koš svakako će doneti dosta laganih poena timu iz Los Anđelesa.

Međutim, šta će se dogoditi s Lejkersima kada protivničke odbrane budu postavljene, odnosno ne bude prostora za kontre? Tu se Vestbruk nikako ne uklapa u tim, jer on jednostavno nema spoljni šut da bi bio prava opasnost u igri bez lopte, odnosno kada Lebron ili Dejvis budu napadali protivnike. Vestbruk je prošle godine pogađao za tri poena 31,5 odsto, što je dosta loš procenat, ali i dalje najbolji od 2016/17. kada je jedini put u karijeri bio na pristojnih 34,3%. Zbog te njegove igre, odnosno zbog činjenice da je njegova najveća prednost napadanje protivničkog obruča, Hjuston se, dok je Vestbruk bio tamo, odlučio na igranje bez bilo kakvog centra. To su učinili da bi se njemu oslobodio prostor za napad, ali i i zbog činjenice da u modernoj NBA košarci nijedna ekipa ne može u petorci da ima više od jednog igrača koji ne može da pogodi otvoren šut za tri.

Tu dolazimo do novog problema za Lejkerse - oni svog visokog igrača imaju u liku Entonija Dejvisa, koji iako je najopasniji za protivnike kada igra klasičnog centra, 'peticu', on tu ulogu ne voli. U plej-ofu je igrao centra, ali u regularnom delu sezone su uz njega uglavnom bili Mark Gasol ili Andre Dramond ili Montrezl Harel. Sada, kada je u timu i Vestbruk, igranje Dejvisa na 'četvorci' uz još jednog centra koji ne može da pogodi trojku bilo bi gotovo pa pogibeljno za ritam ekipe. Pogotovo kada se zna da su Lejkersi u ovom trejdu ostali bez Kuzme i Kaldvel-Poupa, dva igrača koji su prošle sezone pogodili najviše trojki za tim iz Los Anđelesa. S Vestbrukom, Lebronom, Dejvisom i još jednim centrom u petorci, ostala bi još samo jedna pozicija da se popuni s pravim šuterom. A to je malo.

Nisu dovođenjem Vetbruka Lejkersi ni popravili igru u odbrani. Rasel nikada nije bio poznat kao igrač koji odlično igra na toj strani parketa. Voli se 'kockati' s pokušajem krađe lopte, ali u igri 'jedan na jedan' ne može se reći da će zaustaviti protivnike. Ponavljamo da Lebron ima 36 godina, u decembru će 37, a iako su on i Dejvis dobri odbrambeni igrači, ipak im treba svaka pomoć, pogotovo na spoljnim pozicijama. Vestbruk im tu neće pomoći, a pitanje je i da li će iko.

Naime, najveći je problem Lejkersa je što su ovim trejdom ostali sa samo četiri igrača na ugovoru za koje plaćaju tačno 128.446.041 dolara. Osim Lebrona, Dejvisa i Vestbruka, s važećim ugovorom za sledeću sezonu je samo još Mark Gasol. Tu je i Tejlen Horton-Taker koji je ograničeni slobodni igrač, što znači da Lejkersi mogu izjednačiti svaku ponudu koji on dobije, ali i to je malo. Doduše, Horton-Taker bi mogao da igra drugu važnu ulogu.

Iako je posao s Vestbrukom dogovoren sinoć, on neće biti službeno završen do 6. avgusta. To znači da do tada Lejkersi imaju mogućnost da naprave još poneki posao. Doduše, nemaju mnogo opcija, jedine su da pronađu partnerski klub za trejd Šredera ili Horton-Takera.

Naime, iako su obojica slobodni igrači, Lejkersi ih mogu potpisati i onda poslati u novi klub u takozvanom 'sajn-end-trejdu'. Ti poslovi su česti u NBA ligi jer olakšavaju posao za sve ekipe koje onda imaju veća prava za igrače koje dobijaju u trejdu. Američki mediji pišu da će Lejkersi svakako probati da naprave takav neki posao sledećih dana, a opet se pominje Badi Hild kao meta. On bi svakako dobro došao Lejkersima jer bi 'pokrio' tu poziciju šutera, ali ne znamo zašto bi Sakramento pristao na takvu opciju kada njima ni Šreder ni Horton-Taker ne trebaju s obzirom na roster koji imaju. Doduše, uvek se može naći treći klub u tom trejdu ili neki drugi igrač. U svakom slučaju, neki novi posao od strane Lejkersa u sledećih nekoliko dana je i više nego moguć. A nakon toga će tim iz Los Anđelesa moći da potpisuje samo igrače na minimalnoj plati. Uvek ima onih koji su spremni da žrtvuju novac da bi se borili za šampionski pehar, ali neće ih biti lako pronaći osam ili devet, koliko ih je potrebno klubu iz Los Anđelesa.

Sve u svemu, dolazak Vestbruka u Lejkerse teoretski stvara puno više problema nego rešenja za tim iz Los Anđelesa. Biće zanimljivo videti kako će se sve razvijati i hoće li Lebron iz Vestbruka uspeti da izvuče ono najbolje.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

NBA ligaRasel VestbrukLos Anđeles Lejkers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara