DIRLJIVA POSVETA: Kako je lekar koji je pomagao civilima u Alepu inspirisao izbeglicu iz Sirije da postane doktor VIDEO
Foto: Printscreen BBC

heroji

DIRLJIVA POSVETA: Kako je lekar koji je pomagao civilima u Alepu inspirisao izbeglicu iz Sirije da postane doktor VIDEO

Planeta -

Karim al Džian se odlučio za medicinu nakon što je čuo za lekara koji je ubijen pomažući civilima u Siriji.

Dr Abas Kan je 2012. otputovao u Alepo kako bi pomagao civilima, ali je ubijen godinu dana kasnije.

Deseak godina kasnije, Karim al Džian, koji je kao momak pobegao iz Alepa u Britaniju, je završio medicinu i postavio na Tviteru posvetu čoveku koga nikada nije upoznao ali koji ga je inspirisao da postane lekar.

"Kada sam završio studije, pomislio sam na to kako je Karim bio taj koji me je inspirisao. Kada sam bio tinejdžer, rat u Siriji je uticao na mene. Dirnuo me je lekar koji je iz Britanije otišao tamo, a nije Sirijac, i koji je stavio živote drugih na prvo mesto i na kraju platio najvišu cenu za to", rekao je Al Džian BBC-u.

"On je me inspirisao da budem ovo što jesam i želeo bih da ga se javnost ponovo seti, ali i da shvate da ova situacija u Siriji i dalje traje", dodao je on. Al Džianovu posvetu dr Kanu videla je njegova porodica koja ga je kontaktirala preko Tvitera.

Kanova sestra Sara i brat Šah rekli su da ih je Karimova posveta veoma dirnula i inspirisala. Abas je bio strastven i posvećen i kada se pojavila potreba, otišao je najpre u Tursku a onda i u Siriju da pomogne svima kojima je pomoć bila potrebna", rekao je njegov brat.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track