Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za najbolju kratku priču za studente

Na Glasnikov konkurs za najbolju kratku priču za studente stiglo je 76 priča koje su zadovoljavale uslove konkursa.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

16:26

Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za najbolju kratku priču za studente
Foto:Profimedia

Četvoročlani žiri Glasnikovih urednika, u sastavu: Petar V. Arbutina, Gordana Milosavljević Stojanović, Vesna Smiljanić Rangelov i Tatjana Čomić, odlučio je da prve tri nagrade dodeli pričama sa naslovom:

Šta rade insekti dok pada kiša? Mine Nikolić

Fragmentarijum Mladenke Orlić i

Muzička škola Amara Ličine.

Žiri je za objavljivanje u zborniku izabrao takođe i sledeće priče: Zabranjeni šećer Anđele Timotijević, Sasvim običan dan studenta prava Dimitrija Žarkovića, Tanke zelene linije Dragoljuba Mandića, Prizma Emilije Lukić, Drvo lešnika Irine Moskovljević, Presuda Jovane Dimkić, Papagaj Marije Petrović, Čovek koji se branio kašljanjem Nađe Petrović, Mi sa brega i med koji mori Njegoša Vukovića, Kuća Olivere Mitić, Kamenčić Sofije Milosavljević, Stazama izgubljenog prtljaga Tatjane Grbović.

Žiri je na osnovu priča pristiglih na ovaj konkurs i dosadašnjeg iskustva sa prethodnim konkursima i procenom savremene književne produkcije ocenio da su priče visokog kvaliteta, značajne kreativne i umetničke inventivnosti.

Veliki dijapazon tema i književnih postupaka, eruptivna imaginacija i originalni odnos prema stvarnosti i književnom nasleđu veoma je dobro inkorporiran u sažete i koncizne prozne celine.

Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: