02. avgust  2021. 16.04  →  20.51 | Izvor: Tanjug

Region: U Crnoj Gori 92 nova slučaja

PODGORICA -

U Crnoj Gori su u protekla 24 sata zabležena još 92 novopozitivna slučaja infekcije virusom Kovid 19 i to 75 među građanima Crne Gore i 17 među turistima , a prijavljen je jedan smrtni ishod.

 

Testirana su 1852 uzorka na novi koronavirus, javlja RTCG.

korona, kovid, 19, testovi, testiranje, 1

Udeo novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za 01.08. je iznosio 4,97 odsto.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID -19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1631.

Do 15 časova prijavljen je oporavak kod 29 pacijenata.

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 102 184.

U Sloveniji punktovi za vakcinaciju otvoreni od 8 do 22 sata

Slovenačka vlada ubrzava kampanju vakcinacije protiv korona virusa, pa će punktovi za vakcinaciju ubuduće biti otvoreni od 8 sati ujutru do 22 sata, a epidemiolozi su upozorili danas da ukoliko se procenat vakcinisanih ne poveća, jesenji talas bi mogao biti gori nego prošle godine.

"Ako želimo da izbegnemo četvrti talas epidemije i prepune bolnice, preporučuje se da se barem svi stariji od 40 godina što pre vakcinišu i na taj način zaštite od težeg oblika bolesti. Poželjni procenat vakcinisanih u odrasloj populaciji je najmanje 90 odsto", saopštio je naučni institut "Jožef Štefan", prenosi agencija Hina.

Kako se navodi, trenutno je u Sloveniji u potpunosti vakcinisano 46 odsto starijih od 18 godina i 60 odsto starijih od 50 godina.

Kako prenose slovenački mediji, vakcina ima dovoljno, a mogu da se vakcinišu svi stariji od 12 godina i oni koji su ranije preležali virus.

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj zaraze korona virusom od 647 testiranih, dok prosek utvrđenih dnevnih zaraza na nedeljnom nivou iznosi 87.

Filipče: Zbog stranih putnika povećan broj novozaraženih

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da veliki udeo u broju novozaraženih korona virusom u ovom periodu čine putnici koji dolaze iz inostranstva, a da se i dalje utvrđuje da li su oni nosioci delta varijante.

"Najbolja zaštita od korona virusa i svih mutacija koje su se do sada dogodile su vakcine i ne možemo večno da živimo s ograničenjima", poručio je Filipče u izjavi za Telma TV.

On veruje da je dovoljno da građani budu svesni da treba da se vakcinišu.

Filipče je ponovio da, uprkos porastu broja novozaraženih, restriktivne mere za sada neće biti uvedene.

Prema njegovim rečima, moguća ograničenja biće uvedena na jesen, a važiće samo za nevakcinisane građane.

Tagovi
Srodne vesti