Brnabić: Nijednu porodicu nećemo ostaviti na cedilu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija zemlja u kojoj je prosečna plata 65.000, da se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, a kompanije kao Geoks to ne mogu da isprate i ići će u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

,,Nemam ništa novo da kažem osim onoga što sam rekla i pre sedam dana,to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije“, rekla je Brnabić novinarima u Bojniku povodom i zvanične informacije Geoksa da ide u likvidaciju.

,,Nikad nismo želeli, ni do 2014. godine da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali imali ste nezaposlenost preko 25 odsto i morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate“, predočila je ona.

Brnabić je istakla da su loše ispregovarani delovi sporazuma oko subvencija i podsticaja tada, što je promenjeno 2014. godine kada je Vladu Srbije vodio Aleksandar Vučić.

,,Od tada se subvencije daju i domaćim i stranim investitorima samo ako je nivo plata 20 odsto iznad minimalca“, rekla je ona.

,,Mi smo danas mnogo kredibilnija destinacija za investitore, doći će. Ti ljudi su prošli obuku, imaju neko iskustvo i drugačije je sada. Uverena sam da će u najkraćem roku naći posao“, dodala je Brnabić o radnicima Geoksa.

Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije najavio posetu Vranju u septembru, kao i mogućnost da se pronađe nekakvo rešenje do Nove godine.

,,Uverena sam i garantujem da nijednu osobu nećemo zaboraviti, nijednu porodicu ostaviti na cedilu, borićemo se i izborićemo se“, rekla je ona i naglasila da joj je žao što se to dogodilo.

,,Nekad i priželjkujete da se takve stvari dese, da se ne takmičemo u regionu koliko subvencije dajemo, a da plata bude minimalac“, rekla je ona i navela da Srbija želi investitore koji će otvarati kvalitetnija radna mesta i davati bolje plate.

Govoreći o poseti Jablaničkom okrugu, Brnabić je istakla da je realna nezaposlenost spuštena na 7,5 odsto, manje od republičkog proseka, ali je problem je što su plate niske, posebno ovde u Bojniku, oko 44.500 dinara.

,,U Lebanu planiramo regionalni edukativni centar za stočarstvo“, rekla je Brnabić i naglasila da se Srbija tu oslanja na mlade investitore, podsećajući na mlade ljude koji su tamo pokrenuli digitalnu farmu svinja.

,,Drago mi je što sam dva dana u Jablaničkom okrugu, da razgovaram sa vama, a u Bojniku ovde bih se zahvalila Delegaciji EU u Srbiji i Ministarstvu evropskih inetgracija jer su ishodovali milion evra od EU kroz EU Pro projekat za industrijsku zonu“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da je i Vlada Srbije iz budžeta dodala 219.000 evra za komunalno opremanje zone. Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović rekla je da je ova agrobiznis zona u Kosnačiću dobra investicija od milion evra, koji su potrošeni kako treba i od 53 parcela, 33 će biti namenjeno poljoprivrednoj proizvodnju, a ostatak za industrijska postrojenja.

Jokismović je navela da je novac dobro potrošen, tu su pristupne saobraćajnice, najavlujući novi program za koji bi lokalna uprava trebalo da se angažuje, a ne uvek da se čeka da neko iz velikog grada donese.

Otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič Štamcar rekla je da je ova poseta prilika da se predstavi pojekat Agrobiznis zone u koji je EU investirala milion evra.

,,Cilj projekta je da se poveća potencijal opštine i privuku investitori, poveća se broj radnih mesta i ekonomski potencijal Bojnika“, rekla je Norčić Štamcar.

Ona je naglasila da u projektu učestvuje devet gradova u Srbiji, u koji je EU uložila 4,5 miliona evra u izgradnju infrastrukture kako bi se privukli investitori i do sada je otvoreno 1.800 radnih mesta Brnabić je tokom prepodneva posetila Sijarinsku banju, kod Medveđe, Lebane i farmu „Mak“ u selu Pertate, lokalitet Caričin grad, kao i industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik.

Predsednica Vlade Srbije danas i sutra boravi u Jablaničkom okrugu, a u utorak će posetiti Leskovac, Vlasotince i Crnu Travu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari