Film i serije

"Pod svjetlom mjesečeve rijeke" 26 filmova

"Pod svjetlom mjesečeve rijeke" 26 filmova
Foto: Ilustracija | Filmski festival u Trebinju od 3. do 8. avgusta

TREBINJE - Deveti Filmski festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. trebalo bi da bude otvoren danas, 3. avgusta, na terasi "Humsko" u Trebinju.

Festival će biti održan pod sloganom "Pod svjetlom mjesečeve rijeke", kako bi simbolički pokazao neraskidivu vezu grada sa svojom rijekom, a svečanost otvaranja biće održana na rijeci Trebišnjici. 
 
I ove godine biće dodijeljeni "Zlatni platani", tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu, a ovogodišnji laureati su srpski glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.
 
Festival će otvoriti film "Četiri priče" trebinjskog autora Dragana Rajića i tunižansko-belgijsko-francuska koprodukcija "Čovjek koji je prodao svoju kožu" sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi.
 
O važnosti ovog festivala, koji postoji već devet godina, za "Nezavisne" je govorio Peđa Milojević, njegov umjetnički direktor.
 
"Filmski festival je najatraktivniji zbog same filmske umjetnosti, naravno, tu su poznata imena, gosti koji dolaze, a oni su i naši najbolji ambasadori promocije grada Trebinja. Ovo je prilika da se premijerno prikažu filmovi, da uvežemo ono što je jedina veza regiona sa zemljama Mediterana. Takođe, ovaj festival nije samo tematski mediteranski, ovo nije festival gdje će kritičari praviti teoriju i nauke od filma, nego je ovo prilika da se ljudi druže, svi sa svima", rekao je Milojević. 
 
Milojević je dodao da ovim festivalom žele da promovišu Trebinje kao jedan veliki filmski studio, jer na samo 30 kilometara tu je prisutno more, jezera, moderni, savremeni, evropski, orijentalni tip grada, tri aeredroma i mnogo toga još.
 
"Kultura je divna i u nju treba ulagati, ali još bude divnija kad se kroz snimanje filmova, odnosno dolazak nekih stranih ekipa, trostruko vrati svaka uložena marka", pojasnio je Milojević. 
 
Do 8. avgusta na još četiri lokacije biće prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa, a pored tradicionalnih programskih cjelina, festival od ove godine uvodi i novu - dječji program.
 
"Odlučili smo da i najmlađi imaju svoj kutak na ovom festivalu i složili smo se da tu bude riječ o savremenim bajkama. To će biti kontekst koji nosi jednu jaku poruku, a posebno mi je drago što će tu biti i Draško Đurović, reditelj filmova iz Crne Gore", rekao je Milojević. 
 
Naglasio je i da mu je posebno drago što će festival biti zatvoren jednim vrlo specifičnim australijskim filmom, reditelja engleskog porijekla, ali koji je vrlo dobro razumio klasično djelo Petra Kočića i uz glumce Republike Srpske napravio jedno remek-djelo. 
 
Festivalska događanja ove godine planirana su na pet različitih scena, a pored projekcija filmova, posjetioci će moći da uživaju i uz muzički program te promocije knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije