Dostupni linkovi

U Srbiji 386 novozaraženih koronom


U slučaju četvorocifrenih brojeva zaraženih na dnevnom nivou biće ograničena javna okupljanja, rekao je epidemiolog Predrag Kon
U slučaju četvorocifrenih brojeva zaraženih na dnevnom nivou biće ograničena javna okupljanja, rekao je epidemiolog Predrag Kon

U Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminule još četiri osobe, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7.122, objavilo je 2. avgusta Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja, registrovano je 386 novih slučajeva zaraze od 9.275 testiranih uzoraka.

U bolnicama su 452 osobe, od čega je na respiratorima osam pacijenata.

U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 722.607 slučajeva infekcije.

Kon: Moguća ograničenja okupljanja

Član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon izjavio je da će u slučaju četvorocifrenih brojeva zaraženih korona virusom na dnevnom nivou sigurno biti ograničena javna okupljanja.

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja", rekao je Kon 2. avgusta za Radio televiziju Srbije.

On je naveo da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i dodao da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

"Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku u kolikom procentu je prisutan delta", kazao je Kon i dodao da je logično da kada se svuda povećava prisustvo delta soja da će ga biti i u Srbiji.

Prvi slučajevi delta varijante korona virusa otkriveni su u Srbiji početkom jula.

Govoreći o broju vakcinisanih u Srbiji, Kon je rekao da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnih i da je dosad verovatno premašeno 50 procenata vakcinisanih.

"Treba shvatiti da formiranje školskih kolektiva dolazi. Ja sad mogu da dodam nešto što lično razmišljam, jednostavno se mora insistirati da kolektivni budu zaštićeni. Kako će raditi oni koji ne žele da budu vakcinisani, to ćemo videti i o tome će sasvim sigurno da se raspravlja", kazao je Kon.

XS
SM
MD
LG